Gazdaság

2014.05.06. 12:35

Hétszer több lakásavató

Vas megye - 2014 első három hónapjában 57 új lakás épült Vas megyében, ami nem kevesebb, mint hétszerese az egy évvel korábbi adatnak.

Kelemen Attila

A megyéket összehasonlítva megállapítható, hogy a lakásépítések száma Vas megyében emelkedtek a legnagyobb mértékben: 712 százalékos bővülést regisztráltak tavaly óta. Az ország egészét tekintve az átlagos emelkedés 150 százalékos. A használatbavételi engedélyt kapott lakások száma a kimutatható növekedés ellenére továbbra is rendkívül alacsony, a válságot megelőző 2008. év első negyedévi teljesítmény alig harmadának felel meg. Az építési engedélyt már megkapott épületek száma is Vasban nőtt leginkább: ez a 2013. első negyedévéhez képest 194 százalékos bővülést jelent szemben az országos 113 százalékkal. Ami pedig a lakásépítési engedélyek számát illeti: 41 volt az idei első negyedévben, ami csupán eggyel marad el a 2013. január–márciusi adatokhoz képest.

Tavaly óta a használatba vett lakások száma lényegesen megugrott. Grafika: Kelemen Attila

A nem lakásnak szánt épületeket (raktár, csarnok, iroda, stb.) tekintve viszont visszaesés tapasztalható: a nem lakóépületekre kiadott építési engedélyek száma 38 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi állapotokhoz képest. Akkor 16, az idei első negyedében pedig 10 ilyen jellegű építési engedélyt állítottak ki.

Az ország egészét tekintve a kiadott építési engedélyek száma ugyan kimozdult a holtpontról, de ez is csak a 2008. első negyedévi szint 18 százalékát teszi ki. A régiók közül az összes lakás több mint fele Közép-Magyarországon épült, ezen kívül csak Győr-Moson-Sopron megyében figyelhető meg számottevő lakásépítési tevékenység. Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön továbbra is csökkent a használatba vett lakások száma. Az építtetői kör összetétele az egy évvel korábbihoz képest arányaiban eltolódott: a természetes személyek által épített lakások aránya 70-ről 56 százalékra csökkent, a vállalkozások által épített lakásoké pedig 29-ről 43 százalékra emelkedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!