Gazdaság

2014.05.27. 12:15

Középpontba került a szőlőhegyek jövője

Oszkó - Kilencedik alkalommal rendezte meg a helyi Hegypásztor Kör vasárnap az Orbán-napi szőlőhegyi vigadalmat.

Tersztyánszky Krisztina

Annak idején azért hívták életre a rendezvényt, hogy a Vasi Hegyhát kisközösségeinek lehetőséget adjanak értékeik megmutatására. Mégpedig hol másutt, mint az oszkóiak nagy büszkeségénél, a megőrzött, felújított hegypásztor pincéknél. A rendezvény gerince a mai napig a borászat és a főzőverseny maradt, ehhez azonban minden évben új tartalom és újonnan épült létesítmények is társultak. Most vasárnap harangot és kopjafát avattak, s a figyelem középpontjába a szőlőhegyek jövőjét helyezték.

Kovács István és Virág János lukácsházi polgármester – a két szőlőheggyel rendelkező vidék közt alakul az együttműködés (Fotó: Varga Krisztina)

– Idén kitágítottuk a kört, és távolabbról is meghívtunk olyan szervezeteket, amelyekkel ebben a témában közösen gondolkodunk – mondta Kovács István, a kör elnöke. – Eljöttek lukácsházi partnereingfeleljenk, a Balaton-felvidékről a nemesvámosi boregylet tagjai, s a szlovéniai Filovciből is érkeztek bortermelők. Szakmai fórumot szerveztünk, melyre falunk szülötte, V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is elfogadta meghívásunkat. Arról beszélgettünk, hogyan találkozhat a kisparcellás művelési mód megőrzésének alulról jövő szándéka a kormányzati szabályozási és támogatási tervekkel.

Az elnök hozzátette: az Orbán-napi borversenyeken egyre jobb minőségűek a Hegyháton termett borok, ami bizonyítja, hogy a munka nem hiábavaló. Arról is beszámolt, hogy a hegypásztor pincéknél ebben az évben teljessé vált az infrastruktúra, van áram és van vezetékes víz, a szálláshely pedig az idén 45 férőhelyesre bővült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!