Gazdaság

2014.06.26. 17:00

Tízmillió forintot nyert az ifjúsági klub

Csörötnek - Tízmillió forintnyi pályázati támogatásból építettek termelői piacot a községben. A hivatalos átadó ünnepség két napig fog tartani.

Farkas Eszter

A Csörötneki Ifjúsági Kulturális Egyesület az önkormányzattal együttműködve pályázott, hogy egy termelői piacot hozzon létre a faluban. Összesen 10 millió forintot nyertek erre a célra.

– A projektünk célja az volt, hogy a település és térség mezőgazdasági, élelmiszer feldolgozó és kézműves hagyományaira építve, megfelelő és színvonalas infrastrukturális feltételek megteremtésével lehetőséget biztosítsunk a helyi és térségi termelőknek, termék előállítóknak portékáik értékesítésére – mondta el érdeklődésünkre Kocsis Zsolt, Csörötnek polgármestere, aki hozzátette azt is: fontos szempont volt az is, hogy a lakosság, valamint a térségbe érkező vendégek, turisták számára egy helyen és időpontban elérhetővé tegyék a jó minőségű, egészséges termékeket.

Kocsis Zsolt Csörötnek polgármestere. A háttérben a pályázati pénzből épülő termelői piac. Fotó: Szendi Péter

A 10 millió forintból, építettek egy fedett, félig nyitott 120 négyzetméteres alapterületű, szilárd burkolattal ellátott árusító helyet a település központjában.

– Az árusító hely a térségre jellemző építészeti megoldások alkalmazásával került kialakításra, fa vázszerkezettel, illeszkedve az épített környezetbe. Az árusítóhelyen vizesblokkot is kialakítottak. A termelői piacot szombati napokra tervezzük majd, azt egyelőre még nem tudjuk, hogy milyen rendszerességgel. Összesen 8-10 helyi termék előállító tud majd kipakolni és kínálni termékeit. Most már csak a tereprendezés van hátra, még néhány fát ültetünk és füvesítjük a területet. Július 5-ére és 6-ára tervezzük az ünnepélyes átadó ünnepséget, amelyet két napos színes programdömping kísér majd. Mivel a helyi pálinkafőzde is megújult, ezért egy együttes átadóünnepséget tartunk – emelte ki a polgármester.

A ünnepség részleteiről Szalainé Kiss Edina népművelő beszélt, aki elmondta: „Vidék csodái” című rendezvényt a szombati napon tartják. Ekkor avatják fel a piacot, és bemutatják a Múlt kincsei –vidék ízei” című receptfüzetet is. A receptfüzetben olyan hagyományos ételek szerepelnek, amelyeket a falu asszonyaival kutattak fel. A gyűjteményben található receptekből kóstolni is lehet majd. Ezen a napon számos táncos, zenés programot is tartanak, például fellép a Békefi Antal Népdalkör, a Tejút Együttes, de lesz játszóház is. A második napon, vagyis vasárnap tartják a Tüzesvíz Fesztivált, amelyen átadják a pálinkafőzde épületét, és bárki megismerkedhet a pálinka készítés rejtelmeivel, de lesz pálinkafőző verseny is és természetesen kísérőprogramként tánc és zene is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!