Gazdaság

2014.07.17. 14:50

Nem mindegy, milyen napszemüveget veszünk

Szombathely - A fogyasztóvédelmi hatóság odafigyel a nyári szezonban a napszemüveget forgalmazókra is.

Peltzer Géza

A Vas Megyei Kormányhivatal. Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője, Szilágyi Ildikó elmondta: napjainkban egyre többen ismerik fel a káros ultraibolya sugárzás elleni védekezés szükségességét, ezért oda kell figyelnünk arra, hogy milyen napszemüveget vásárolunk.

– A szem káros UV sugárzás elleni védelmének egyik legfontosabb eszköze a napszemüveg. A napsugárzás széles spektrumából a látható fény mellett ultraibolya és infravörös fénysugarak is érkeznek. A földet körülvevő atmoszféra a káros sugarak jelentős részét elnyeli. Az ózonpajzs az UV A-t nem, az UV B-t részben, és az UV C sugárzást teljes egészében kiszűri.

Az eltérő fogyasztói igényeknek megfelelően különböző színű, telítettségű lencsék kerülnek forgalomba. A barna erős napsütés esetén ideális, ez a szín nyugtatja a szemet, növeli a kontraszt- és mélységlátást. A szürke legkevésbé torzítja a színeket, a természetes árnyalat elősegíti a tökéletes látást. A zöld jól használható gyengébb fényviszonyok között is, a sárga viszont fokozza a kép élességét, jól használható ködben, hóesésben, viszont nem ajánlott erős fényben.

A szakember hozzátette: minden napszemüveg esetén meg kell adni a gyártó vagy forgalmazó nevét és címét, filterkategóriáját (0-4-ig), a filter típusát (pl. fotokróm, polarizációs stb), a védelemre és tisztításra vonatkozó információkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!