Gazdaság

2014.07.15. 13:50

Arcukat (is) adják a termékhez

Szombathely - A Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szoros együttműködése révén a kamara Vas megyei alelnöke, Rácz Károly közreműködésével létrejött a Vas Megyei Helyi Termelői Piac.

Munkatársunktól

A kezdeményezést Szombathely Megyei Jogú Város is támogatta. A piacon helyi termelőktől friss, különleges ízvilágú, egészséges élelmiszer vásárolható minden héten, csütörtökön 14-18 óra között az MMIK előtti téren. Az alapgondolat az volt, a piac ne csak egyszerűen árucsere, hanem a kapcsolatteremtés színtere is legyen, közelítsük a termelői és a fogyasztói oldalt, összehozzuk a keresletet a kínálattal, és hogy a vásárlók közvetlenül is megismerhessék a termék előállítóját. A cél az volt, hogy olyan termékeket kínáljanak az eladók, amelyhez mondhatni az „arcukat adják", azaz garantálják a minőséget.

Magánfelajánlásból lett a sátor

A NAK feladata az agrár- és élelmiszerágazat hatékony képviselete, versenyképességének erősítése és a fogyasztókban a környezettudatosság és egészségtudatosság kialakítása. A kamara ezért karolta fel a helyi termelői piac létrehozására irányuló kezdeményezést, így – szolgáltatásai körében – értékesítési lehetőséget tud biztosítani helyi, minőségi termékeket előállító tagjai számára. Az egységes arculat kialakítása érdekében eleinte a Pannon Helyi Termék Klaszter bocsátotta rendelkezésre fa pavilonjait, majd a NAK Vas megyei elnöke, dr. Pusztavámi Márton, négy alelnöke, Babati Zoltán, Bugán József, Hámori Róbert és Rácz Károly, valamint Szalay István elnöki kabinetvezető magánemberként tett felajánlásai tették lehetővé a képen látható sátrak beszerzését.

Akik a piacon árusítani kívánnak, a NAK Vas megyei vidékfejlesztési referensén keresztül tájékozódhatnak a feltételekről, illetve a Pannon Helyi Termék Klasztertől is kaphatnak felvilágosítást. Fontos a piac házirendjének betartása, valamint az eladók részéről az árusításhoz szükséges engedélyek megszerzése és a jogszabályi előírások betartása. A kiszámíthatóság és rendszeresség érdekében munkaszüneti napok kivételével minden csütörtökön működik a Helyi Termelői Piac, rossz idő esetén az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ aulájában lehet értékesíteni és vásárolni. Többek között sajt, húsipari termékek, tökmagolaj, zöldség, gyümölcs, savanyúság, méz, pékáru, tojás, lekvár, szörp, gyógyteák, pálinka, házi készítési sütemények, biocsíra szerepel az értékesített termékek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!