Gazdaság

2014.07.25. 14:10

Beköszöntött a dinnyeszezon

Szombathely - Beköszöntött a dinnyeszezon, vagy még nem? – ez most a legfőbb beszédtéma a piacjárók között. Még a szakma is azon vitatkozik, hogy az olasz dinnye jobb-e vagy a magyar.

Peltzer Géza

Egy általunk megkérdezett szakértő szerint vásároljunk magyart: érett, ízletes, mégha nem is annyira piros, mint az import.

Jelenleg olasz és magyar dinnyét is árulnak a szombathelyi piacon. Aki olasz terméket árul, természetesen erre esküszik, aki viszont magyart, aszerint beköszöntött a dinnyeszezon, ilyenkor nyilván már mindenki a hazai „görögöt" vásárolja. Utóbbi kereskedő – akit több évtizedes szakmai múltja alapján nyugodtan lehet szakértőnek nevezni – elmondta:

– Igaz, hogy az olasz dinnye színe markánsabb, erőteljesebb, ízben azonban a hazai a jobb. Árban gyakorlatilag nincs különbség, 160 forint/kilogramm körüli áron lehet hozzájutni jelenleg a vásárcsarnokban.

Skerlec Andrásné görögdinnyét is árul a szombathelyi vásárcsarnokban. A magyar dinnye sokak szerint ízesebb, mint az olasz. Fotó: Szendi Péter

SMS-rovatunkban is jelent meg vélemény a magyar dinnyével kapcsolatban, miszerint fehér a húsa. Ezzel kapcsolatban a kereskedő elmondta:

– Az olasz dinnye húsa ezért pirosabb, mert szedés előtt nitrégéntartalmú műtrágyát kap. A magyar dinnyét viszont nem kezelik szüret előtt kemikáliával, csak meglocsolják szedés előtt éjszaka. Onnét lehet tudni, hogy a görögdinnye magyar, hogy meg van karcolva a dinnye héja. Szüret előtt szakemberek járják végig az ültetvényt, ők így jelzik, hogy szedésre érett a gyümölcs.

A vásárcsarnokban hétről hétre változik a kínálat, az utóbbi napok újdonsága például, hogy megjelent az uborka. Az apróbb kilóját 280 forint körül árulják, a nagyja csak 200 forint. Egy őstermelő:

– Itt van az uborkaszezon, de senki nem viszi, mert olyan olcsó a hipermarketekben a savanyúság, hogy már nem éri meg otthon befőzéssel, eltevéssel foglalkozni.

Alig mozdult lefelé a paradicsom (390), a sárgabarack ára (398) – annak ellenére, hogy utóbbiból szinte dömping van a standokon. Van már főzőtök is (100 forint/kilogramm) és sokan visznek néhány cső csemegekukoricát, aminek darabját egységesen száz forintért adják a kereskedők.

És az ínyenceknek: van már ribizli (600) és áfonya, amit negyedkilós kiszerelésben árulnak dobozonként 500 forintért. A piacon kapható szőlő és körte – egyelőre olasz import, előbbi kilója 789 forint, utóbbié 548. A gomba is megjelent: a csiperke 650, a laskagomba 700-750 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!