Gazdaság

2014.07.21. 10:13

Idén dupláját éri az osztrákok eurója Magyarországon

Az osztrák statisztikai hivatal szerint is hazánk számít idén a világ egyik legkedvezőbb turisztikai célországának. Az osztrákok első számú célpontja Nyugat-Magyarország.

Némethy Mária

"Ungarn - überrasched mehr!", azaz: „Magyarország – több, mint amit várt". Így hangzik a Magyar Turizmus Zrt. reklámszlogenje Ausztriában. Erre most az osztrák statisztikai hivatal is ráerősített. A Statistik Austria frissen publikált elemzése szerint ugyanis idén Magyarország számít a világ egyik legkedvezőbb ár-érték arányú turisztikai célországának, ahol a legtöbbet ér az osztrákok nyaralásra szánt pénze. A nyári főszezonra időzített kimutatás szerint idén Magyarországon 81 százalékkal több turisztikai szolgáltatást lehet vásárolni ugyanannyi pénzből, mint a szomszédos Ausztriában. Olyan kedvelt turisztikai „nagyhatalmakat" köröz le Magyarország, mint Horvátország, Görögország, Olaszország, és Franciaország.

Az év első negyedében a turisták 55 százaléka külföldről jött Vas megyébe. 39 százalékuk osztrák volt, őket a csehek követték. Grafika: Kelemen Attila

Mennyire érezhető ez nálunk? - Nagyon, mert a Tourinform Irodánkban feltűnően sok német ajkú turista fordul meg, ők elsősorban Bükről járnak át Kőszegre - hallom Somogyi Györgynétől, aki évek óta idegenforgalmi szakemberként, az Írottkő Natúrpark titkáraként dolgozik Kőszegen. - Az evés, ivás, tehát a  konyhánk és a boraink, pálinkáink, azaz a szolgáltatások nagyon vonzóak számukra, de ugyanakkor azt tapasztaljuk Kőszegen, hogy a kulturális kínálatunk, a zenei és a képzőművészeti programok miatt is többen képesek autóba ülni, átlátogatni hozzánk. Ez még nagy tartalék, kiaknázatlan lehetőség számunkra.

-  Az alpannóniás túraútvonal végpontja van Kőszegen, s a Semmeringről indulva,  lefelé haladva érkeznek az osztrák turisták és bejönnek a városba is. Ezt abból tapasztaljuk, hogy a német nyelvű idegenvezetés aránya nagyobb, mint a magyaré.

Az euró magyarországi kedvező vásárlóértékét utazási érvként használva a Magyar Turizmus Zrt. az osztrák piacon idén is folyamatosan szervez taktikai kampányokat. A külképviselet sajtóközleményekkel, tanulmányutakkal, online akciókkal, hírlevelekkel és sajtótájékoztatókkal hívja fel az osztrákok figyelmét, hogy nyaralásra szánt pénzük Magyarországon könnyen „gyarapítható." Az osztrákok jól költő turistáknak számítanak. Az IMC tourismFACTORY kutatóintézet által készített – a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével megvalósult – tanulmány szerint az osztrákok utazási kedve 2014-ben töretlen, a lakosság 89 százaléka tervezi, hogy idén külföldön tölti szabadságát, míg tavaly ilyenkor „csak" 74 százalékuk válaszolt így.

Hogy hol? Elsősorban a  népszerű nyugat-magyarországi üdülőhelyeken (Hévíz, Sárvár, Bük.) A osztrákok által második legkedveltebb magyarországi turisztikai régió a Balaton, majd sorrendben a harmadik legnépszerűbb Budapest.

Nem ilyen jó a turista

Tudjuk szomszédainkról: nagyon spórolósak. Ez az alábbi kis eset, amit egy kőszegi vendéglátóhelyen hallottam, azonban már több annál. A család – két szülő két gyerekkel – Ausztriából érkezett, ebédelni toppant be hozzájuk. Étlap, itallap, rendelés. Minden udvariasan történt, gyorsan, ahogyan kell és megszokott. Jó nagy adagot kaptak, ez is a magyar vendéglátás jellemzője. Amikor a férfi úgy háromnegyedét elfogyasztotta már a második fogásnak, műbalhézni kezdett. Hogy tányérján a hús ilyen, meg olyan, és ő bizony nem fizet semmit az ebédért, mert hogyan lehet... És elviharzottak. Isten óvjon az ilyen vendégtől. Mindenkit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!