Gazdaság

2014.07.20. 16:57

Szárazságban, hőségben a kombájn veszélyforrás

Szombathely – A nagy szárazságban bármikor tüzet okozhatnak a szántóföldeken a termelők által használt erőgépek.

Peltzer Géza

A katasztrófavédelem közleményében arra figyelmeztet, hogy betakarítás idején fontos az erőgépek tűzvédelme és a tarló égetésére vonatkozó szabályok betartása. Az előírások megszegői büntetésre számíthatnak. A kalászosok betakarítási munkáiban csak a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő, legalább egy szabályos tűzoltókészülékkel ellátott munkagép vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte. Kötelező az akkumulátorok védőburkolása, illetve kipufogó és a szikratörő megtisztítása legalább naponta egyszer.

Figyelni kell arra is, hogy sehol se csepegjen a gázolaj vagy a hidraulika-folyadék, a munkagépet tilos a gabonatáblán, illetve tarlón üzemanyaggal feltölteni. A közlemény kitér arra is, hogy az aratást közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni, legalább három méter széles védőszántás mellett. Ugyanilyen védőszántást kell készíteni akkor, ha a munkaszünet idejére a kombájnt nem tudják a gabonatáblától, kazaltól legalább 15 méter távolságban leállítani.

Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert, és a szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani, a vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni ezeket. A munkálatok közbeni dohányozni szigorúan tilos. Amennyiben jogszabály lehetőséget ad a tarló égetésére, azt legalább 24 órával azelőtt be kell jelenteni. A tarlót egy időben minden oldalról meggyújtani tilos, biztosítani kell ugyanis a vad számára menekülési lehetőséget. Csak tarlómaradvány égethető, szalmát erre felhasználni nem szabad. Végezetül: legalább három méter széles védőszántást kell alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!