Gazdaság

2014.07.28. 05:44

Van, akinek kódja sincs - A nyári ellenőrzéseknél is figyelnek az online pénztárgépekre

A NAV ellenőrzései során nagy hangsúlyt fektet a jövedelem-eltitkolások különböző módjainak feltárására és visszaszorítására. Az online pénztárgépekből rendelkezésre álló adatok a revíziók során így közvetlenül hozzá tudnak járulni a gazdaság kifehérítéséhez és a költségvetési bevételek biztosításához.

Nagy Ildikó

Az ügyfélszolgálatokra érkezett kérdések, illetve az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy az új rendszer bevezetésével kapcsolatosan az adózók még mindig számos egyértelmű gyakorlati esetet is bizonytalan helyzetként élnek meg, derül ki a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának tájékoztatójából. Az adóhatóság éppen ezért fontosnak tartja, hogy az online pénztárgépek használatára vonatkozó aktuális információkról az ügyfeleket folyamatosan és minél szélesebb körben tájékoztassa.

Az online pénztárgép beszerzése előtt az ügyfeleknek úgynevezett PTGREG bevalláson regisztrációs kódot kell kérniük a NAV-tól, amelynek birtokában az adóhivatal honlapjáról (www.nav.gov.hu) is elérhető elektronikus felületen adható le a megrendelés. Azok az adózók, akik érvényes megrendeléssel rendelkeznek, de nem kapták meg online pénztárgépüket, az új pénztárgép megérkezéséig használhatják még régi, hagyományos pénztárgépeiket. Az online pénztárgép beüzemelését követően azonban a régi gépet a szervizessel kell lezáratni, selejteztetni, majd az elévülési időkre vonatkozó szabályok szerint a pénztárgépi bizonylatokat és az adómemóriát meg kell őrizni.

Földes Imre szombathelyi üzletében. Ő azok közé tartozik, akik időben beszerezték az online pénztárgépeket. Fotó: Szendi Péter

Nem változott a szabályozás a pénztárgép meghibásodására vonatkozóan sem, hiszen ebben az esetben az ügyfelek a szerviz által biztosított cseregéppel, vagy a saját maguk által beszerzett tartalékgéppel (amelyet ma már több forgalmazótól, megrendelés nélkül a polcról is megvásárolhat) és ezek hiányában kézi nyugtatömb használatával tudnak eleget tenni bizonylat-kiállítási kötelezettségüknek. Ha a pénztárgépet megjavítják, akkor a korábban kiállított kézi nyugtákat első tételként kell rögzíteni a pénztárgépben, melynek bizonylatát a tömbhöz csatolva kell megőrizni. Az utólagos rögzítés tömbönként összesítve, akár egy összegben is történhet.

A pénztárgép-megrendelésekre vonatkozó ellenőrzések folyamatosan zajlanak és elsősorban a már említett tájékoztatást szolgálják. Sajnálatos módon azonban a revizorok találkoztak olyan notórius mulasztóval, aki bár több éve működtette éttermét és tisztában volt az online pénztárgép megrendelésre vonatkozó kötelezettséggel, de az ellenőrzésig még regisztrációs kód igényléséről sem gondoskodott. Természetesen ilyen esetben nem kerülhető el a szankció.

A már zajló nyári ellenőrzéssorozat folyamán továbbra is kiemelt figyelmet kapnak a pénztárgép szabályszerű használatára és a nyugtaadásra vonatkozó ellenőrzések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!