Gazdaság

2014.08.17. 14:10

Jól indult az esztendő, de megtorpanás jöhet

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint növekedési szempontból az idei esztendő az elmúlt évekhez képest kiugróan jó lesz. Vas megyében ez elsősorban attól függ, hogy sikerül-e gazdaságfejlesztésre fordítani az uniós pénzeket.

Peltzer Géza

A GKI hozzáteszi: az optimizmust főként a választási gazdaságpolitika és az EU-támogatások beömlése következtében átmenetileg jelentősen emelkedő belföldi kereslet magyarázza. Azonban következő években azonban újra lassulni fog a dinamika. Idén az év egészében a GDP 2,5 százalékos növekedése várható, vagyis az I. negyedévi 3,5 százalékhoz képest már 2014 folyamán is már fékeződés valószínű.

Az elmúlt években mutatott gyenge növekedési teljesítményt a kedvezőtlen külső konjunktúra és a hazai befektetési környezet romlása magyarázza. Az előbbi tavaly látványosan javult – idén azonban már inkább csak stagnál –, az utóbbiban pedig nincs pozitív változás. Sőt az új kormány első megnyilvánulásai alapján további lendületet kap a piacgazdaságot és a hatalommegosztás intézményrendszerét mindinkább kiiktató, autokrata modell kiteljesítése – teszik hozzá.

A járműgyártás hosszú évek óta húzóágazatnak számít. Az Opel folyamatosan fejleszt. Fotó: Benkő Sándor/Archív

A GKI úgy látja, hogy a nemzetközi befektetői környezet alapvetően kedvező, de egyre több politikai kockázat érezhető. Az orosz-ukrán válság, az ezt kísérő szankciók mellett a közel-keleti háborús helyzet eszkalálódása is negatív hatású a világgazdaságra, s egyre bizonytalanabbá teszi Európa energiaellátásának jövőjét. Az euró-zónában napirenden lévő monetáris lazítás több lépésben akár ezermilliárd euró többlet-likviditás piacra öntésével járhat, ami viszont a feltörekvő piacokon a kockázati étvágy némi növekedését eredményezheti.

Magyarországon 2014 első hónapjainak gyors növekedését májusban több ágazatban is megtorpanás követte. Áprilishoz képest az iparban 1 százalékkal, a kiskereskedelemben 0,1 százalékkal csökkent a volumen.

– Nem vitatva a GKI elemzésének következtetéseit, a mi helyzetértékelésünk alapján a megyét illetően kiemelkedő fontosságú lesz az elkövetkező időszakban – az elmúlt pénzügyi ciklushoz képest – az uniós források koncepcionális, mindenek előtt gazdaság-fejlesztési célú felhasználása – vélekedik Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Ez a kompetens gazdasági szereplők bevonása nélkül nem tud megvalósulni. Pontszerű, párhuzamos, megalapozatlan fejlesztések, presztízsberuházások helyett hosszú távon is fenntartható, stratégiai projektekre van szükség, melyek a hazai vállalkozások versenyképességét segítik.

– Felelős tervezéssel és megfelelően koordinált gazdaságfejlesztési programokkal elkerülhető lehet a GKI elemzésében is megjelenő újbóli stagnálás veszélye. Kiemelten kritikus a szakember-utánpótlás: megfelelően képzett szakmunkásból és mérnökből rendkívül nagy hiány van, amely a beruházások és fejlesztések első számú gátja lehet a külföldi tőkének minden szempontból országosan is legkitettebb Vas megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!