Gazdaság

2014.08.20. 10:19

MÁV Vasjármű: a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánította

Szombathely - Eldőlni látszik a MÁV Vasjármű sorsa: a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette, amint az a 111. Magyar Közlönyben a 208/2014-es kormányrendeletként megjelent.

Merklin Tímea

A Szombathelyen és Celldömölkön működő cégnél közel 300 ember dolgozik. A 25 százalékos arányban a MÁV tulajdonában lévő társaság többségi tulajdonosa a Traininvest Kft. A cég egy hónapja, július 9-én kért csődvédelmet. A kormány beavatkozásának oka lehet a több száz  munkahely megőrzésének szándéka.

A törvény szerint ugyanis  a kormány  stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a vállalkozásokat, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik. Illetve amelyeknél kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb legyen és egységesített eljárás szerint történjék.

A stratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánítással a felszámolás küszöbére kerülő vállalatok működőképessége az általános gazdasági szabályoktól eltérő, speciális jogszabályi keretek között tartható fenn. A céget fizetési moratórium illeti meg, beszállítói nem függeszthetik fel folyamatos ellátását. Bármilyen kötelezettségvállalás vagy kifizetés kizárólag a kijelölt vagyonfelügyelő, az állami Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. jóváhagyásával lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!