Gazdaság

2014.10.09. 12:37

Ásványvíz palackozó létesülhet Borgátán

Borgáta – Ásványvíz palackozó üzem létesülhet a településen, munkahelyek jönnek létre és a falut is gazdagítja az iparűzési adóbevétel.

Simon Erzsébet

A borgátai termálvíz elsősorban mozgásszervi, reumatikus bántalmakban szenvedők részére jelent felüdülést. A jövőben azonban nemcsak a helyben fürdőzők élvezhetik a jótékony hatását, hanem palackokban eljuthat az ország más részeire is. Ásványvíz minősítést kapott ugyanis az illetékes szakhatóságoktól.

Néhány hete áldották meg a felújított evangélikus haranglábat. Fotó: A szerző

- A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a jóváhagyását adta ahhoz, hogy az önkormányzat szerződést köthessen egy magyar vállalkozással egy ásványvíz palackozó üzem létesítésére – tudtuk meg dr. Tóthné Zentai Éva polgármestertől, aki az előzményekről azt mondja: nyílt pályázatot hirdetett az önkormányzat a tulajdonában lévő mintegy 3 hektáros terület eladására. Erre jelentkezett az élelmiszerlánc-tulajdonos cég, amellyel pályázatnyertesként szerződést is kötöttek. A zöldmezős beruházás első lépéseként persze el kell készíttetnie a helyhatóságnak a település rendezési tervét, s csak azt követően kezdődhet meg az építkezés.

- Ezzel lehetőség lesz helyben négy évszakos munkahelyeket teremteni, és a falu is gazdagodik az iparűzési adóbevétellel – tette hozzá dr. Tóthné Zentai Éva. A polgármester asszony két ciklusban állt a falu élén, az idei önkormányzati választáson nem indul. Ám szeretné, ha ez az új beruházás is hasznára válna a községnek. Öt éve készült el a szennyvízhálózat három másik faluval közösen, ráadásul a fürdőtelepi részen is kiépítették a csatornát, és a beruházásból eredő kötvényadósságot, 680 millió forintot – ebből 280 millió forint a borgátai rész - a kormány konszolidálta. Ennek hiányában még húsz évig havi 520 ezer forintot kellett volna törlesztenie a falunak. Önerőből és pályázati támogatással megújult az az épület, amely a polgármesteri hivatalnak, az orvosi rendelőnek, a kultúrháznak, és egy egyházi közösségi teremnek ad helyet. Megszépült a könyvtárépület, renoválták a ravatalozót, néhány hete pedig az evangélikus haranglábat áldották meg a felújítása után. Borgátafürdőn folyamatosan javítják az utakat, térkőburkolattal látták el a fürdő előtti parkban a sétányt és a Szent László szobor környezetét. Dr. Tóthné Zentai Éva bízik abban, hogy a következő önkormányzat is jól sáfárkodik a falu vagyonával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!