Gazdaság

2014.10.01. 08:46

Helyi érték, helyi termék, megélhetés helyben

Hungarikumokról, helyi értéktárakról, nemzeti parki védjegy kibocsátásáról, hagyományőrzésről és helyi termelői piac kialakításáról is szó volt a helyi termék konferencián Szattán.

Kálmán György

A Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért Egyesület által rendezett tanácskozás célja a helyi termékekkel kapcsolatos szabályozás megismerése, a jó példák bemutatása, és az hogy a térségben élők ki tudják használni a helyi termelésben rejlő lehetőségeket a hosszú távú megélhetés és a helyi értékek megőrzése érdekében. Markó Sándor Szatta község polgármestere köszöntötte az esemény résztvevőit, és mint a történelmi Őrség legkisebb településének vezetője a közösségi összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A fórum első előadója Czakó Nikolett, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért felelős főosztályának kommunikációs referense volt, aki a hungarikumokról, a nemzeti értékekről, a helyi értéktárakról, és az értéktár bizottságok szabályozásában rejlő lehetőségekről szólt. Fontosnak nevezte a helyi értéktár bizottságok létrehozását. Az országban eddig 310 helyen van ilyen, ez mindössze 10 százaléka a településeknek. Elhangzott, sajnos megyénkben is komoly elmaradások vannak e területen.

Az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetője, Kevy Albert a nemzeti parki védjegy kibocsátás céljáról, a védjegy által nyújtott piaci előnyről beszélt. Az első nemzeti parki védjegyesek az őrségi fazekasok voltak, majd helyi termékek, sajtok lekvárok és a tökmagolaj is a listára került, sőt ma már a szállásadók is birtokolhatnak ilyen címet.

Horváth Kinga, a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért Egyesület Társelnöke a Nyugat-Dunántúli életmód szemléletformálási projekt eredményeiről számolt be. A fenntartható életmódkampány célja volt, hogy a helyi környezet természeti és társadalmi értékeit megismertessék a lakossággal. Tették ezt úgy, hogy a Dunántúlon 13, - ebből az Őrségben 4 - kiemelt kulturális eseményen voltak jelen. Helyi termékeket, tárgyakat állítottak ki, versenyeket szerveztek és iskolai tanórákat tartottak e témakörben.

A mostani fórum a pályázat zárórendezvénye. A Pannon Helyi Termék klaszter tevékenységét Kovács István elnök mutatta be. A szervezet létrejöttének céljai között szerepelt egyebek mellett a hagyományőrzés, a helyi termékek piacra jutásának és marketingjének segítése csak úgy, mint a képzések és hálózatépítések. Az előadó fontosnak tartotta kiemelni a rövid ellátási lánc kialakítását a helyben előállított termékek értékesítése kapcsán.

A helyi termelői piac kialakításának előzményeiről, a szükséges engedélyek beszerzéséről, a működés tapasztalatairól és az időközben végrehajtott infrastrukturális fejlesztésekről beszélt Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere. Két éve a régióban elsőként megnyitott piac több küldetést is betölt. Amellett hogy segíti a helyi ellátást, még turisztikai attrakció is, ezért annak fenntartását, fejlesztését stratégiai fontosságúak nevezte.

A magyarszombatfai fazekasság nemrégiben kapta meg a kulturális és szellemi örökség címet. A több mint hétszáz éves múltra visszatekintő hagyományos kézműves mesterség nemzeti érték, erről Albert Attila az őrségi település polgármestere tájékoztatta a tanácskozás résztvevőit.

A fórum végén, műhelybeszélgetés keretein belül a tanulságok levonása mellett az előrelépés lehetőségeit is számba vették a jelenlévők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!