Gazdaság

2014.10.22. 17:41

Most érdemes házasodni - adózás szempontjából legalábbis

Január elsejétől a tervek szerint bevezetik az internetadót, csökken a hús áfája, a többgyermekes családok pedig hatalmas adókedvezményeket kapnak. A kedden napvilágot látott tervezet felkavarta az állóvizet az adózás körül.

Budai Dávid

Változnak az adók január elsejétől, sokan fognak elkeseredni és sokan fognak örülni is. Sőt az internetező húsevők mindkettővel számolhatnak. Összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat, ami a kedden bejelentett 261 oldalas tervezetből érint minket.

Kezdjük is a legfájóbb hírrel, az internetadóval, a tervezet szerint: az adót az adatforgalom alapján kell megfizetni, és minden megkezdett gigabyte százötven forintba kerül majd. A kormány mintegy 20 milliárdos pluszbevételt remél az intézkedéstől. Talán korai még a videómegosztások korszakának végéről beszélni, de az biztos, hogy jövőre már nem felejtjük el kikapcsolni az adtaforgalmat a telefonunkon. A tervek szerint az adót a szolgáltatók fizetnék meg, de nehéz elképzelni, hogy ezt ne hárítsák át a fogyasztókra. Valószínűleg vége a korlátlan letöltögetésnek és a fixdíjas internetnek is, januártól ennek a cikknek a letöltése is 0,24 fillérjébe kerülne. A facebookon kedden elindult egy tiltakozó oldal is az internetadó ellen, e cikk írásának pillanatában 119 ezer ember lájkolta az oldalt.

Megkérdeztünk két földrajz szakos egyetemistát, Horváth Csabát és Lukács Zsoltot a Nyugat-magyarországi Egyetem Forrásközpontjában, hogy mit szólnak a tervezett adó bevezetéséhez. Mint elmondták, egyértelműen ellenzik az internetadót, úgy vélik politikai okból sem ésszerű a döntés, hiszen hat évvel ezelőtt éppen a Fidesz ígérte meg, hogy nem lesz ilyen adó, és biztosak benne, hogy a szolgáltatók áthárítanák a költségeket a fogyasztókra. Arra a kérdésre, hogy a kormány visszakozni fog-e a döntéssel kapcsolatban, bizakodóak voltak, Horváth Csaba szerint olyan méretűre fog duzzadni a tiltakozás, hogy ez befolyásolhatja a kormány döntését.

Az adófizetőknek viszont már most érdemes a gyermekvállalás mellett dönteni, hiszen a törvényjavaslat szerint 2016-tól négy év alatt kétszeresére nő a két eltartottat nevelő családok által érvényesíthető családi kedvezmény mértéke. Kettő eltartott esetén a jelenlegi 62 500 forintról 2019-re 125 000 forintra nő az összevont adóalapot csökkentő kedvezmény mértéke.

Amennyiben már jó ideje azon rágódunk, hogy megkérjük-e kedvesünk kezét, akkor a kormány itt is segít a döntésben. A házasságkötési kedv növelése érdekében adókedvezményt kapnak azok a házaspárok, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti. Az együttesen érvényesíthető kedvezmény minden hónapban 31.250 forint, amit két éven keresztül lehet igénybe venni, ezzel havonta ötezer forinttal csökkenthető a fizetendő adó.

Jó hír a munkavállalóknak, hogy a cafeteria megmarad úgy, ahogy van, rossz hír viszont a munkáltatóknak, hogy a juttatások után fizetendő közteher megnő.

Jó hír volt az év elején, hogy 20%-os adókedvezmény jár a január 1-je után kötött nyugdíjbiztosításokra befizetett díjak után. De mi az a nyugdíjbiztosítás? Ez a kérdés, úgy tűnik, nem csak bennünk merült fel. A kormány most pontosítja azt, hogy mi  számít nyugdíjbiztosításnak, és így a teljes életre szóló életbiztosításokra 2017-től már nem vonatkozik az adókedvezmény.

Az önkormányzatok kezét elengedi az állam januártól, ugyanis települési adót vezethetnek be bármely adótárgyra, ha az nem képezi törvényben szabályozott közteher tárgyát. Talán nem kell tartani a tömeges elvándorlástól egyik városból a másikba, de biztosan nagyon leleményes adók születnek januártól több helyen.

A pálinkafőzés kedvezményei is elillanóban vannak, hiszen bérfőzés esetén 50%-ra emelkedik az adókulcs a korábbi 0% helyett, magánfőzés esetében ugyan jobb a helyzet, de egy minimális adót itt is kell fizetnünk januártól.

Akik bánatukat a hír hallatán borba vagy sörbe fojtanák, azoknak sincs jó hírünk: 2015. január 1-jétől az alkoholos italokat is beveszik a chipsadóval sújtott termékek körébe.

Az írók és a mosónők is foghatják a fejüket, ha mosóporból vagy irodai papírból több mint két mázsát használnak el évente, fizetniük kell a szépen hangzó környezetvédelmi termékdíjat.

Az állatok biztos nem örülnek neki, de a húsevők most boldogok, hiszen a jövőben nemcsak a sertéshús áfa kulcsa lesz 5%-os, hanem a marha, kecske, juh húsát sem terheli tovább 27%-os forgalmi adó. Olcsóbban jutunk bélszínhez és végre kipróbálhatjuk az ürühúst is.

Amennyiben haditechnikában utazunk, akkor örülhetünk csak igazán, ugyanis ha az államnak szállítunk védelmi eszközöket, akkor mentesülünk az áfától teljes mértékben.

Végezetül, az egyetemek és a vállalkozók közösen örülhetnek, hiszen a vállalkozásoknak ezentúl lehetőségük van támogatni a felsőoktatást. Ha ezt legalább öt éven keresztül megteszik, társasági adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe.

Összeállításunk talán több kérdést vetett fel, mint ahány választ adott, ezért utánajártunk, hol lehet tájékoztatást kapni az új adókkal kapcsolatban. A Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara, ahogyan minden évben, úgy idén is november végén vagy december elején tájékoztató előadást szervez a kamarai tagoknak a jövő évet érintő adóváltozásokról, tudtuk meg Szabó Tímea igazgatási szolgáltatási osztályvezetőtől. Az ingyenes rendezvény pontos dátuma még nem ismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!