Gazdaság

2014.11.11. 16:11

A belvíz nehezíti az őszi munkálatok befejezését

Megyei körkép – Lassan a vége felé közelednek az őszi munkák a megye szántóin, a legtöbb helyütt már elvetették a jövő évi kenyérnek valót.

Peltzer Géza

Vas megyében az őszi búza 90 százalékát már elvetették, a vetési munkálatok várhatóan a hét végén, a jövő hét elején befejeződnek – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vas Megyei Igazgatósága. Az őszi búza tervezett vetésterülete 45 ezer 262 hektár. A repcét 17 ezer 569 hektáron vetették el, de a tervezett vetésterület ennél több, 20 ezer hektár volt. Mintegy 10 ezer 374 hektáron őszi árpát, 4 ezer 503 hektáron tritikálét, 802 hektáron pedig rozsot juttatnak földbe a vasi gazdák.

Az idei őszi munkákat hátráltatja, hogy a földek jelentős részén még mindig van belvíz, a talajok sok helyütt vízzel telítettek. A belvízzel borított területeken a munkavégzés lehetetlen, a vízzel telített földeken pedig csak a talajszerkezet jelentős rombolásával lehetne elvégezni a munkákat – közölte a kamara. A betakarítási és a vetési munkálatok csúszása miatt eltolódott a tavaszi vetésű növények talajelőkészítése, trágyázása is. A tavaszi vetésű növények alá összesen több mint 71 ezer hektárnyi területen kell az őszi talajmunkákat elvégezniük a vasi gazdáknak.

A megyében további probléma az őszi növényvédelem, például a repce gyomirtása is – tájékoztatott a NAK Vas Megyei Igazgatósága. A napraforgó aratása már befejeződött, a belvíz miatt minimális területen maradt csak „lábon" a növény. A napraforgó hektáronkénti termésátlaga 2,62 tonna volt idén Vas megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!