Gazdaság

2014.11.20. 19:35

Íme a száz legerősebb vállalkozás Vas megyében

Szombathely - Nincs változás Vas megye 100 legnagyobb vállalkozását felvonultató lista élén: továbbra is a LUK Savaria a vezető cég Vasban. A TOP 100 Vas kiadvány bemutatóján jártunk.

Mehlhoffer Tamás

A 161 milliárd forint árbevételű kuplunggyártó, a Luk Savaria a legnagyobb forgalmú, nyereségű és létszámú vállalat Vas megyében, amely ráadásul növelte is bevételét a tavalyi adatok alapján. Amint a csütörtöki konferencián kiderült, ezzel nincsen egyedül, hiszen a top 100 vállalat a legfrissebb lista szerint 11,6 százalékkal több árbevételt produkált, mint az előző évben. A legerősebb cégek a megye üzleti forgalmának több mint kétharmadát hozzák - derül ki a most megjelent, exkluzív kiadványból, amelyet a Vas Népét is kiadó Pannon Lapok Társasága jelentetett meg.

Varga Lászlóné, a NAV régiós főigazgatója, Ágh Ernőné, a megyei kormányhivatal főigazgatója, Halmágyi Miklós lapigazgatófőszerkesztő, Kása Katalin, a KSH győri főosztályának munkatársa és Kovács Vince, a VMKIK elnöke a Top 100 Vas kiadványt bemutató konferencián
Fotó: Szendi Péter


Megjelent a megye legnagyobb vállalatait felvonultató Top 100 Vas kiadvány, amely a Vas Népe, a NAV és a megyei kereskedelmi és iparkamara összefogásában valósult meg.

Megyei vállalatok vezetői, politikusok, polgármesterek és szakmai szövetségek képviselői gyűltek össze csütörtökön a szombathelyi Tóvendéglőben a Top 100 Vas című, reprezentatív kiadvány megjelenése alkalmából szervezett konferencián. A harmadik éve megjelenő gazdasági almanach kiadója a Vas Népét is megjelentető Pannon Lapok Társasága (PLT), szakmai együttműködő partnere pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a KSH, valamint a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK).

A megye legnagyobb vállalatait tartalmazó lista élén nincsen változás, továbbra is a LUK Savaria Kuplunggyártó Kft. az első, akár a nettó árbevételt (161 milliárd forint), akár a nyereséget (15 milliárd forint), akár az alkalmazottak számát (1980) tekintjük. A cég tavaly (a lista a 2013-as év adatain alapul) 14 százalékkal növelte nettó árbevételét. A második és harmadik helyet már nem lehet ilyen egyértelműen kiosztani, hiszen az árbevétel szerint a listavezetőt a Delphi Hungary Autóalkatrészgyártó Kft. és az Epcos Elektronikai Alkatrész Kft. követi, míg a nyereségességet vizsgálva a Linde Gáz Magyarország Kft. az ezüstérmes és a Delphi a harmadik. Utóbbi szintén a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhat, ha a létszámot tekintjük és az Epcos a második.

A rendezvényt Halmágyi Miklós, a Vas Népe lapigazgató-főszerkesztőjének köszöntője, majd Ágh Ernőné, a megyei kormányhivatal főigazgatójának beszéde nyitotta meg, amelyben elmondta: a vállalkozások a közjót szolgálják és értéket állítanak elő. Kovács Vince, a VMKIK elnöke érdekes adatot közölt: a száz legnagyobb vállalat a megyei termelésből kétszer akkora részt vállal (71 százalékot), mint a többi nagyjából 14 ezer cég.

Erősödtek a legerősebb cégek, hiszen a top 100 vasi vállalat árbevétele 2013-ban az előző esztendőhöz képest 11,6 százalékkal nőtt - számolt be Varga Lászlóné, a NAV Nyugat-Dunántúli Igazgatóságának vezetője. Az első ötven cég nyeresége pedig több mint a harmadával emelkedett. A cégek eredményét tekintve Vas megye a negyedik legerősebb az országban. Kása Katalin, a KSH Győri főosztályának munkatársa elmondta, hogy 2014 első felében 47 milliárd forintot fordítottak a vállalatok beruházásra, amely 1,7 milliárddal több, mint tavaly ilyenkor. A megye vezető és leginkább termelékeny ágazata továbbra is a járműgyártás: minden tizedik alkalmazott ilyen profilú vállalatnál dolgozik. Növekedés előtt áll a turizmus, hiszen a fürdőhelyek és a vasi látnivalók egyre népszerűbbek a cseh, német, osztrák, valamint egyre inkább a szlovák látogatók körében.

Az exkluzív kiadványt bemutató konferencia hallgatóságának soraiban ott ült többek között Kondora István sárvári, Tóth Balázs vasvári és Fehér László celldömölki polgármester is (balján Söptei Józsefné alpolgármester)
Fotó: Szendi Péter

Dr. Németh István, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Természettudományi Karának dékánhelyettese a hamarosan induló, duális rendszerű mérnökképzést mutatta be olyan termékként , amelyet résztvevő vállalatok és város munkaerőpiaci igényei hívtak életre.

- A kisebb vállalkozások, a beszállítók képzése, fejlesztése különös módon a nagyvállalatok feladatává válik a 2020-ig terjedő uniós támogatási időszakban, hiszen a pénzek java a kis és közepes cégekhez vándorol - fejtette ki előadásában Szijártó Zsolt, a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ ügyvezető igazgatója. Papp László, a Vasi Volán Zrt. vezérigazgatója pedig a Volán-társaságok egyesítésének nehézségeit és előnyeit sorolta fel. Szabó György pedig a Menedzserek Országos Szövetségének terveit, szándékait ismertette. A PLT-t egy látványos videofilm mutatta be, amelyet cikkünk online változatában olvasóink is megtekinthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!