Gazdaság

2014.11.19. 08:52

Mit látnak a halőrök? - Megtudjuk, mert ezentúl nyilvánosságra hozzák a szabálysértéseket

Megyei körkép - A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége az új jogszabályokhoz igazodva megújította halőrzési rendszerét, ez a törvényi előírások miatt elengedhetetlen volt már.

Peltzer Géza

Az első változás: a  vasi horgászok együttműködési megállapodást kötöttek a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolával, eszerint  ezentúl a körmendi intézményben  történik a halászati őrök rendészeti képzése és vizsgáztatása. A szövetségnek jelenleg hét rendészeti vizsgával rendelkező halászati őre és 36 fő társadalmi halőre van - tudtuk meg Puskás Norbert elnöktől.

Fördős István halászati őr ellenőrzi Kovács Tamás sporttárs horgászati okmányait. Fotó: Konyher Tivadar

A főállású halőrök számát tavasszal  egy fővel növelték, az őröket okostelefonnal látták el. A hivatásos halászati őrök átlagosan naponta 40-50 embert ellenőriznek, idén eddig  60 esetben tettek feljelentést engedély nélküli horgászat, megengedettnél több horgászbot használata és egyéb szabálysértés miatt. Gyakori az is, hogy a tilosban horgásznak, parkolnak a pecások, vagy nem vezetik előírás szerint a fogási naplót. Gyakran kell figyelmeztetni a horgászokat szemetelés miatt is, vagy azért, mert nincs náluk a horgászigazolvány. Puskás Norbert elmondta, hogy a rendőrség is közreműködik a halvédelmi feladatok ellátásában: havonta több alkalommal előfordul, hogy egy-egy horgászvíznél több halőr  rendőri kísérettel látja el a szolgálatot. A szabálysértéseket ezentúl nyilvánosságra fogják hozni  a szövetség honlapján - tudtuk meg az elnöktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!