Gazdaság

2014.11.22. 11:25

Országos Balneológiai Konferenciát tartanak Bükfürdőn

A természetes gyógyeszközökről, a legkorszerűbb és leghatékonyabb technikákról szól a Bükfürdőn zajló háromnapos országos balneológiai konferencia.

Merklin Tímea

- Vas megye egészségturizmusa jelentős fejlődésen ment keresztül az I. Széchenyi terv óta, a fejlesztés két fő helye Bükfürdő és Sárvár volt. Celldömölkön is elindult a balneológia. A külföldiek itt töltött vendégéjszakáinak száma 8 százalékkal nőtt - mondta a Magyar Balneológiai Egyesület 2014. évi nagygyűlésén Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke.

Vörös Imre, a Büki Gyógyfürdő Zrt vezérigazgatója, Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár, Géher Pál, a Magyar Balneológiai Egyesület elnöke, Majhtényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Göde György  reumatológus, a helyi szervezőbizottság tagja (Fotó: Merklin Tímea)

- A következő fejlesztési ciklusban kiemelt figyelmet szeretnénk fordítani a balneológiára, a gyógyfürdők kezeléseire, eljárásaira, a gyógyvízből, mint nemzeti kincsből előállított termékekre. Innováció, kutatás segítségével szeretnénk elérni, hogy új termékek jöjjenek létre. Vas megyében jelenleg nincs nagy egyetemi központ, de egy éve a mérnökképzéssel elindult egy újfajta gondolkodásmód, amelynek távlati lehetősége egy innovációs kutatási központ létrehozása, az új típusú képzésben részt vett szakemberek pedig elhelyezhetők lesznek az iparágban. Remélhetőleg folytatódik a régió egészségturizmusának folyamatos növekedése, és egyre több belföldi és külföldi testi nyavalyáira kínálhatunk javaslatot, megoldást, kúrát.

A fórumon vendég volt dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár is, aki arról beszélt, hogy a balneológia főleg mozgásszervi betegeket gyógyít, egy olyan szolgáltatás, amit a jelenlévők - reumatológusok, ortopédusok, fizioterápiás, rehabilitációs orvosok, belgyógyászok - nélkülnem tudnának előrevinni. Egy 2012-es statisztikai adatot idézett, mely szerint a hazai vendégéjszakák egyharmadát regisztrálták gyógy- és wellness szállodákban. Az ott dolgozó gyógytornászok, gyógymasszőrök az utóbbi években nemzetközi hírnévre tettek szert. Az államtitkár is kiemelte a kutatásfejlesztési tevékenység szükségességét az egészségturizmusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!