Gazdaság

2015.01.08. 16:37

Ellenőrzik a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégeket

Vas megyében több mint egy tucat cég foglalkozik munkaerő-kölcsönzéssel, ami nem véletlen, hiszen óriási a kereslet a munkavállalókra. A munkaügyi felügyelőség idén márciusban és áprilisban kiemelten ellenőrzi a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégeket.

Budai Dávid

A munkaerő-kölcsönzésnek nagy hagyományai vannak hazánkban, Vas megyében is több ezren vállalnak munkát munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül. A tervek szerint idén márciusban és áprilisban a munkaerő-kölcsönzés szabályainak vizsgálatát fokozottan ellenőrzi majd a munkaügyi felügyelőség. Ennek okairól, várható hatásairól, illetve arról, hogy miért éri meg a vállalatoknak munkaerő-kölcsönzőn keresztül alkalmazni a dolgozókat, három vasi munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céget kérdeztünk meg.

Mindhárom cég ügyvezetője hallott már a szigorításról, amelynek oka egy neve elhallgatását kérő vezető szerint az, hogy kiszűrjék a tisztességtelenül eljáró cégeket. A szakmában éppen ezért üdvözlik a szigorítást, annak ellenére, hogy a fokozott ellenőrzésnek senki nem örül. Tény viszont, hogy a szakma erősen felhígult az utóbbi időben, és éppen itt volt az ideje, hogy a szakma jó hírneve újra megerősödjön. Khern Anikó, egy Szombathelyen működő munkaerő-kölcsönző cég vezetője elmondta, hogy már tavaly is nagy hangsúlyt kapott a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek ellenőrzése és ő is úgy tudja, hogy a tisztességtelenül eljáró cégek kiszűrése a cél. Náluk a fokozott ellenőrzés nem hoz változásokat, mivel ahogyan eddig is, most is megfelelnek minden előírásnak, ugyanerről számolt be Katona Izabella is, aki szintén egy szombathelyi munkaerő-kölcsönző céget vezet.

Amit a hírek szerint idén március-áprilisban fokozottan is ellenőrizni fognak, azok a munkavállalók munkaszerződéseinek szokásostól eltérő tartalmi követelményeinek szabályos rögzítése a szerződésekben. Azokat a cégeket is ellenőrizni fogják, amelyek kölcsönzött munkaerőt alkalmaznak, ugyanis rájuk speciális előírások vonatkoznak a munkaerő-kölcsönző cégek tájékoztatását illetően. Katona Izabella elmondta, nekik tudniuk kell az irányadó munkarendről, a munkáltatói jogkör gyakorlójáról, a munkabérfizetés alapjául szolgáló adatok közlésének módjáról és határidejéről, az elvégzendő munkára vonatkozó alkalmassági feltételről, továbbá minden olyan körülményről, amely a munkavállaló foglalkoztatása szempontjából lényeges.

Szigorúan ellenőrzik majd a továbbítás tilalmát is, ami azt jelenti, hogy ha a munkaerő-kölcsönző X cégnek kölcsönzött munkaerőt, akkor a kölcsönző cég nem továbbíthatja Y érdekeltségébe, ezzel a munkavállaló érdekeit védik. Mint ahogyan azzal is, hogy fél év elteltével ugyanazt a bért kell kapniuk a munkaerő-kölcsönzőn keresztül foglalkoztatott munkavállalóknak, mint a cég saját alkalmazottainak. A tapasztalatok ráadásul azt mutatják, hogy Vas megyében már a kezdetekkor hasonló bérezésben részesülnek a munkavállalók.Vagyis a cégek nem tudnak spórolni a béreken, mégis van három nyomós ok, amiért előszeretettel foglalkoztatnak embereket munkaerő-kölcsönzőn keresztül. Először is: így a munkáltató 15 napon belül felmondhat dolgozójának a 30 napos felmondási idő helyett. Másodszor: a tömeges létszámleépítéseknél számos bejelentési kötelezettség terheli a munkáltatót, többek között a munkaügyi központ és a szakszervezetek felé. Ez a cégeknek rendkívül hosszadalmas és körülményes feladat, de nem akkor, ha a munkaerő-kölcsönzőn keresztül foglalkoztatják a munkavállalóikat. Ezzel már meg is kaptuk a magyarázatot arra, hogy a létszámleépítések elsődleges kárvallottjai miért azok a munkavállalók, akiket a cég munkaerő-kölcsönzőn keresztül foglalkoztat. A harmadik óriási előny, hogy az adminisztrációs terhektől és a toborzástól mentesülnek a vállalatok, hiszen ezt a munkát a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek végzik el helyettük.

Vas megyében a nyilvánvaló munkanélküliség ellenér jelen pillanatban hatalmas kereslet van a munkaerőre. Megtudtuk, több nagy cég is százával tudna felvenni embereket, de nincs elég jelentkező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!