Gazdaság

2015.01.11. 18:32

Januári adóspórolás

Szombathely-Sopron – Célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkavállalóknak járó idei kedvezményeket mielőbb figyelembe vegyék a kifizetők.

Varga Nóra

Adóalap-kedvezmény jár azoknak a pároknak, ahol legalább az egyik fél az első házasságát köti (kortól függetlenül), és a házasságkötésre 2014. december 31-ét követően kerül sor – áll a NAV Nyugat-Dunántúli Igazgatóságának közleményében. A kedvezmény mértéke jogosultsági hónaponként (legfeljebb 24 hónapig) 31 250 forint. Nem zárja ki az első házasok kedvezményét, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike meglévő gyermekre vagy magzatra tekintettel már jogosult családi kedvezményre. A kedvezmény közösen is igénybe vehető az összeg megosztásával.

A családi kedvezmény mértéke idén nem változik, 2016-tól majd fokozatosan nő a két eltartottat nevelő családok esetén az összeg, amíg 2019-re a jelenlegi kedvezmény dupláját el nem éri.

Az adóelőleg-nyilatkozatot a munkavállaló tölti ki és adja át munkáltatójának, így bérszámfejtéskor a munkáltató megfelelő módon számolja el a nettó béreket, azaz év közben ez alapján vonja le a dolgozója béréből az adóelőleget. 2015. január 1-jétől az adóelőleget megállapító munkáltató mellett a rendszeresen ismétlődő bevételt (például tiszteletdíjat, egyéb juttatást) juttató kifizetőnek is adható nyilatkozat.

A NAV honlapján elérhetők a javasolt (megfelelő felépítésű és tartalmú) adóelőleg-nyilatkozat minták, amelyek alapján minden igénylő elkészítheti saját adóelőleg-nyilatkozatát 2015-ben is. A kitöltési útmutató részletezi, mikor jogosult adózó az adott kedvezményre, hogyan, milyen adatokkal kell kitölteni és mire érdemes odafigyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!