Gazdaság

2015.03.20. 16:01

Geotermikus energiával csökkentik a földgázfelhasználást Vasváron

Vasvár – Az alapcső letételével megkezdődött a geotermikus energiahasznosítás korszerűsítése és bővítése a városban. A cél, hogy minél több földgázt helyettesítsenek termálvízzel.

Timár Gergely

A napokban már kezdik fúrni a több mint két kilométer mély kutat, ahonnan 75 Celsius fokos meleg vizet várnak. Ezt földbe fektetett távvezetéken a Járdányi és a Béke utcai hőközpontba továbbítják majd, hogy távfűtésre használják.

Tóth Balázs polgármester, V. Németh Zsolt államtitkár, Szita Gábor a vezetéképítő cég vezetője és Sági istván a kútfúró cég vezetője a város nyugati részén az alapcső letételénél
Fotó: Timár Gergely

Vasváron jelenleg az önkormányzati intézmények és a lakások 18 százaléka van a távfűtési rendszerben. Nagyobb mértékben földgázt, kisebb mértékben geotermikus energiát használnak. Az első kutat 1963-ban fúrták, 1975-ben képzeték termálkúttá a meglévő kutat. Az új kút kiszolgálja majd a távfűtés rendszerén lévő épületeket, a jövőben mások is csatlakozhatnak, lehet rátelepíteni akár kertészetet, akár szállodát is.

Tóth Balázs polgármester az alapcső letételénél elmondta: ez a második legnagyobb beruházás a város életében, új alapokra helyezi a város energiafelhasználását: megteremti az önellátó település lehetőségét.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a görög drámaírót, Szophoklészt idézte, aki szerint „az ember addig él, amíg a sorsa meg-megújuló öröm”, párhuzamba állítva azzal, hogy szükségünk van a „meg-megújuló energiára”. Hiszen nemcsak fűtőanyaghoz jutunk így, hanem biztonságosabb klímához, végső soron pedig a „meg-megújuló öröm” forrásához.

Vasvár városa mindezt belátta és a következő fél évben megvalósítja, amit megtervezett. A geotermikus energiahasznosító rendszer üzembe helyezése után közel 1000 tonna klímaváltozást okozó gázzal jut kevesebb a levegőbe.

Az államtitkár szerint keresve sem találhattak volna jobb alkalmat a projekt elindításához, mint a tavasz kezdetét, a tavaszi napéjegyenlőség napját, amely éppen március 20-ára esett az idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!