Gazdaság

2015.03.28. 17:17

Kinek és meddig jár a baleseti táppénz?

Amíg a munkabaleseti statisztika országos adatai tavaly az elmúlt négy esztendő legkedvezőtlenebb tendenciájáról árulkodtak, addig a közel húszezer esetből Vas megyére csupán három százalék jutott. Halálos, illetve súlyos csonkolásos kimenetelű tragédia pedig e területen nem történt.

A négyéves országos negatív rekord hátterét vizsgálva kiderült, hogy a legveszélyeztetettebb ágazatnak a gép-, illetve az építőipar számít. Cégméret szerint pedig a kisvállalkozások vezetik a veszélyességi statisztikát – adta hírül a NGM Munkafelügyeleti Főosztálya.

E jelentés szerint a legtöbb balesetben érintettek 7-13 napig voltak munkaképtelenek, a 14-21 napig tartó kiesés pedig megközelítette a négyezret, s e számtól nem messze maradt el az 1-3 hónapig táppénzen lévők aránya.

A vállalkozók tájékozódási igényeinek eleget téve, a vasi kamara székházában az érdeklődők arról is információkat kaphattak, hogy mi a különbség a munka-, az úti-, és az üzemi balesetek között, továbbá miként kell szabályszerűen elszámolni a baleseti táppénzt.

A részletes beszámoló a munkavállalók előtt kevésbé ismert szabályokra ugyancsak felhívta a figyelmet. Így például arra is fény derült, hogy a sérült, valamint a balesetet észlelő személy köteles e tényt, a munkát közvetlenül irányító főnökének haladéktalanul bejelenteni. Ám nemcsak a termelés közbeni szerencsétlenségeket, hanem a tisztálkodás, az öltözködés, az étkezés, valamint az üzemorvosi vagy egyéb foglalkoztató által nyújtott szolgáltatások közbeni eseményeket is.

A lakásra vagy szállásra menet során a legrövidebb út kritériumának kell megfelelni az úti balesetnek minősítéshez, de ebbe egyebek között beletartoznak a szokásos napi teendők, azaz a bevásárlás, a gyermekek óvodából, iskolából való hazavitele, illetve a nagyszülő segítése.

Azt is tudni érdemes, hogy kizárólag a balesetet szenvedett egyén ittassága, illetve engedély nélküli munkavégzése miatt bekövetkezett sérülések éppúgy nem számítanak üzemi balesetnek, mint a bizonyítottan szándékos elkövetés.

Ami a baleseti táppénzt illeti, az egy éven keresztül jár, azzal a kitétellel, hogy legfeljebb egy esztendővel meghosszabbítható. Összege pedig munkabaleseteknél a számított alap száz-, úti baleseteknél viszont csak kilencven százaléka lehet.

Mivel az egyszerűsített foglalkoztatásban részesülők nem biztosítottak, baleseti táppénzre nem, csak egészségügyi szolgáltatásra jogosultak.

Fontos szabály, hogy aki betegségéért, keresőképtelenségéért felelős, köteles az emiatt nyújtott egészségbiztosítási ellátást megtéríteni. E kötelezettséget pedig a felelősség mértékének arányában kell teljesíteni.

Másfelől a sérültnek támogatások is járnak. Az előírások szerint, az egészségkárosodás okán támogatással rendelt gyógyszer, gyógyászati ellátás vagy segédeszköz árához, valamint javítási díjához a százszázalékos mértékig, kiegészítő, újabb támogatás igényelhető.

Nagy Viktória, a Vas Megyei Egészségbiztosítási Pénztár osztályvezetője nyomatékosan hangoztatta, hogy egyéni vállalkozók esetében a baleseti kivizsgálást és az üzemi baleseti jegyzőkönyv kiállítását az egészségbiztosítási pénztár ellenőrei térítésmentesen végzik el. Az e körbe tartozóknak igénybejelentésük mellé csak baleseti nyilatkozatot kell csatolniuk, amelyben arról nyilatkoznak, hogy a vállalkozói tevékenységgel összefüggésben történt meg az esemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!