Gazdaság

2015.05.20. 15:02

Drágulnak a lakások? - Vasban nem jellemző az országos trend

Körkép - Győr-Moson-Sopron megyében az ingatlanhirdetők szerint nagyon pörög a piac, több kerületben, illetve kistérségben az adatok alapján 2014-ben tíz százalékot meghaladóan emelték az árakat a hirdetők. Vasban más a helyzet.

Egy meghirdetett ingatlant ritkán adnak el a hirdetésben szereplő áron, a vevőnek az ingatlan típusától, az ingatlan elhelyezkedésétől, a régió fejlődési lehetőségeitől függően más-más alkupozíciója van, de az alku folyamán természetesen a vételár az eladó beleegyezésétől, így tehát az eladó lehetőségeitől is függ. Az alku kiindulópontja a kínálati ár, amelyet a hirdetésben rögzítenek. Az Otthontérkép ingatlankereső portálon elérhető ingatlanhirdetésekből a kínálati árakra vonatkozó statisztikát készít. Ez az adatkör bővült most, így a portálon már megtalálhatók a 2014. évre vonatkozó adatokon túl a 2012-es és 2013-as átlag kínálati árak, valamint a kínálati árak változását szemléltető 2013 és 2014 év közötti változás adata is.

Ha a térképen az országos adatokat vizsgáljuk, az látszik, hogy Budapesten kívül elsősorban a nyugat-magyarországi megyékben, valamint az Alföldön növekedtek érdemben a kínálati árak. A Balatont körülölelő megyékben a balatoni vonzáskörzetbe tartozó kistérségek árnövekedése eredményezi a megyei árak növekedését. Győr-Moson-Sopron megye és Bács-Kiskun esetén a kínálati árak növekedésének oka, hogy a régiók népszerűsége, fejlettsége nő (autógyárak, fejlesztések), ami az eladókat az árak növelésére ösztönözte. Bizonyos területeken azonban az értékesítési árakon kívül a kínálati árak is csökkentek. Elsősorban a kelet-magyarországi régióban és Baranya megyében az ingatlanok iránti kereslet nem élénkült 2014-ben, így az eladók az árakat csökkenteni kényszerülnek.

Vas megye mind a kínálati, mind az értékesítési adatokat tekintve az árnövekedési lista vége felé található. A megyei átlag szerint tavaly szinte alig mozogtak az árak, de ha mégis, akkor inkább lefelé. Az átlag 0,7 százalék, ha a hirdetésekben szereplő összegeket nézzük. Ennél nem sokkal nagyobb a változás a szerződésekben szereplő, végső árat tekintve, itt 1,1 százalék a csökkenés.

A térképről kiderül, hogy a régió forgalmának legnagyobb részét adó megyeszékhelyen és a csepregi, kőszegi kistérségben gyakorlatilag megállt az ármozgás, itt inkább a bérleti piac pörög jobban. Óriás áresést tapasztalhatnak viszont azok, akik Körmend és Szentgotthárd környékén keresnek: itt 27 százalékot is engedtek egy év alatt.

A kínálati árak együtt mozogtak az értékesítési árakkal, néhány megyétől eltekintve a kínálati árak közel azonos mértékben csökkentek vagy növekedtek a megyére jellemző átlagos értékesítési árakkal, tehát a piac gyorsan reagált a változásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!