Gazdaság

2015.06.17. 14:50

Több mint ötezren nem fizették ki az ötezer forintos hozzájárulást Vas megyében!

Megyei körkép - Az országos átlagnál kevesebben fizették meg a kötelező kamarai hozzájárulást Vas megyében. Mi értelme van a kamarának, és hogy vélekednek róla a vállalkozók? Ennek jártunk utána.

Budai Dávid

Bár a határidő március végén letelt, a vállalkozói szféra negyede még mindig nem fizette be az idei ötezer forintos kamarai hozzájárulást. Legalábbis ez az országos átlag, mert Vas megyében még ennél is többen vannak azok, akik több mint két hónappal a befizetési határidő után is tartoznak. Pesthy Zsuzsától, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kommunikációs munkatársától megtudtuk, a 16217 vállalkozásból 10478-an (64,6 százalék) befizették, míg 5739-en (35,4 százalék) még mindig tartoznak a kamarai hozzájárulással.

Megtudtuk, a nem fizető vállalkozások részére ezekben a napokban küldte, illetve küldi ki a kamara az elmaradás pótlására felhívó levelet. Ha a felszólításnak sem tesz eleget a vállalkozás, akkor a törvényi kötelezettségnél fogva, illetve a kötelezettségüket teljesítő vállalkozásokkal szembeni tisztességes eljárás miatt a kamara kénytelen az adóhivatalnál végrehajtási eljárást kezdeményezni. Ez számos kellemetlenséggel járhat a vállalkozások szempontjából, hiszen ha csak a most induló pályázati időszakot nézzük, akkor egy-egy pályázat benyújtásánál hátrányt jelent, de akár meg is akadályozhatja a vállalkozás pályázati tevékenységét egy végrehajtási eljárásnak a ténye. Nem érdemes tehát sokáig húzni a befizetést, mivel a meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozás, amelyet az állami adóhatóság adók módjára hajt be. Az utóbbi időben a kamarák összesen ötvenezer vállalkozás ügyét adták át a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Simon Tibor körmendi fodrászmester nem tartja soknak az ötezer forintot, ő már be is fizette. Fotó: Szendi Péter

A kamarai hozzájárulást csak az egyéni vállalkozók úszhatják meg, de ők is csak akkor, ha tevékenységüket a naptári év teljes időszakában szüneteltetik és ezt a kamarának bejelentik. Jó tudni, hogy a kamarai hozzájárulás nem jelent automatikus kamarai tagságot, mivel az továbbra is önkéntes maradt. A regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem váltak/válnak kamarai taggá. Így a kamara önkéntes tagjai is kötelesek regisztrálni és a kamarai hozzájárulást évente megfizetni. Ezt az összeget azonban a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának fizetendő tagdíjból levonják. A regisztrációs kötelezettség nem vonatkozik az agrárkamara tagjaira, nekik az agrárkamarához kell regisztrálniuk és az éves tagdíjat befizetniük. A hazai cégeknek és egyéni vállalkozóknak 2012. január 1-jétől kell észben tartaniuk március utolsó napját, mivel a törvény ekkortól írja elő a gazdálkodó szervezetek kötelező kamarai nyilvántartásba vételét. Az ötezer forintos összegek átutalásáról, évről évre körülbelül hatszázezer gazdasági szereplőnek kell gondoskodnia. Vagyis a kamarák bevétele az ötezer forintos hozzájárulásokból körülbelül hárommilliárd forint. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat nyújt a kamara ezért a hárommilliárdért, és ezeket hányan veszik igénybe. Az ingyenes alapszolgáltatások a következők: tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, üzleti partnerkeresés, pályázatfigyelés. Persze ezeken kívül még számos más kérdésben is a vállalkozások rendelkezésére állnak.

Megtudtuk, Vas megyében idén a több mint 16 ezer regisztrált vállalkozásból, valamivel több, mint 1500-an vettek részt a kamara által szervezett rendezvényeken, tanfolyamokon. Átlagosan az ügyfélszolgálaton naponta hatvan-hetven ügyfél fordul meg a legkülönbözőbb kérdésekkel, mint a vállalkozás indítása, tevékenységi kör bővítésének feltételei, pályázati lehetőségek, vasárnapi nyitva tartással, vagy a pénztárgép működtetésével kapcsolatos kérdések, üzleti partnerkeresés, gazdasági jogi kérdések, hogy csak párat említsünk. Sőt, különböző ügyekben a kamarát magánszemélyek, szülők és diákok is megkeresik. A kötelező kamarai hozzájárulás kérdését sokan sokféleképpen értelmezik. Vannak, akik szerint egy fölösleges sarc csupán, mások pedig rendszeresen kihasználják a kamara szolgáltatásait. Ilyen Simon Tibor körmendi fodrászmester is, aki elmondta, annak ellenére, hogy a kamarai hozzájárulást kötelező befizetni és az emberek többsége ezért nem szereti, ő jónak tarja, hogy van egy olyan szerv, ahová az ember útbaigazításért mehet. Simon Tibor kiemelte: foglalkoznak tanulókkal is, és volt már rá példa, hogy a kamara kereste meg őket, hogy segítsenek a képzésben. Rendszeresen tájékoztatják a különböző képzésekről, legutóbb arról kapott értesítést, hogy tanfolyamot szerveznek a fodrászoknak kötelező pénztárgépek bevezetésével kapcsolatban. Véleménye szerint a kamarában mindig nagyon készségesek, az ötezer forint pedig nem probléma. Megtudtuk, ő már be is befizette a kamarai hozzájárulást.

Nem mindenki vélekedik úgy, mint Simon Tibor. Egy neve elhallgatását kérő egyéni vállalkozó elmondta, ő kizárólag akkor kerül kapcsolatba a kamarával, amikor fizetni kell. Szerinte nem az ötezer forintos összeg nagyságával, hanem a kötelező jellegével van a baj. Mivel ő nem használja a kamara szolgáltatásit, úgy érzi, értelmetlenül fizet. Úgy véli, a kamarai hozzájárulás megfizetését a vállalkozókra kellene bízni. Aki szeretne segítséget, az fizessen évi ötezret, aki nem az pedig nem. Igaz, tette hozzá, ez a döntés egészen biztosan a kamara végét jelentené, mert szerinte alig akadna olyan, aki fizetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!