Gazdaság

2015.07.13. 14:51

Aratnak a vasiak Ausztriában – jogilag nincs hátrányban az idénymunkás

Szombathely – Ugyanaz az ellátás jár az idénymunkásoknak, mint annak, aki egész évben Ausztriában vállal munkát – sok helyen ezt elfelejtik, pedig nem árt szem előtt tartani a munkaadónak és a munkavállalónak is.

Bakos Ágnes

– A legfontosabb kérdés az, hogy a szezonális munkavállalók hátrányban vannak-e az állandó dolgozókkal szemben, ezzel fordulnak hozzánk a legtöbben ezekben a hetekben – kezdte dr. Péter Nóra, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szombathelyi irodájának jogásza.

Leszögezte: nincs hátrányban az idénymunkás.

– Sokaknak mondják az ausztriai állásadók, hogy aki szezonban dolgozik, annak nem jár társadalombiztosítás, nem jár családi pótlék, pedig ez nem így van – hangsúlyozta a jogász.

A munkavállaló a bejelentés napjától kötelezően rendelkezik társadalombiztosítással és megilleti minden olyan juttatás, mint ami az egész évben dolgozót. Mindenekelőtt ugyanazt a bért kell kapnia.

Akár két hónapra is jár a családi pótlék, a GYES-különbözet, az adókedvezmény, és minden egészségügyi ellátást igénybe vehet az idénymunkás, akit bejelent a munkaadója. Gyűlik a nyugdíjidő is, vagyis egyáltalán nem szenvedhetnek hátrányt a legálisan Ausztriában dolgozó szezonális munkások.

Az persze tagadhatatlan, hogy ebben a mezőgazdaságban, a jelenleg legtöbb munkát adó szektorban sokakat foglalkoztatnak feketén – tette hozzá a jogász.

Miközben az aratáshoz és a szőlősökbe keresnek magyar dolgozókat is Ausztriában, addig a vendéglátóiparban már májustól tart a szezon, az építőiparban pedig már áprilisban feltöltötték a helyeket, itt nincs sok friss állás.

A diákok előtt is nyitottak ugyanazok a szezonális lehetőségek, de nincs úgy szabályozva az ő munkavégzésük, mint Magyarországon – mondta dr. Péter Nóra.

A szakképzésben működik a duális rendszerű képzés, vagyis a szerződött gyakorlati helyen a saját szakmájukban dolgoznak a fiatalok. Aki nem szakmunkástanuló, de munkát vállal az iskolai szünetben, arra az általános munkajogi szabályok érvényesek.

A szezonális munkákkal kapcsolatban sok a kérdés és egyre többen keresik a szombathelyi irodát, hogy tisztázzák a félreértéseket, mondta dr. Péter Nóra. A jogász kiemelte, hogy hétköznap délelőttönként várják az Ausztriában dolgozókat, vagy dolgozni szándékozókat a Magyar Szakszervezeti Szövetség szombathelyi irodájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!