Gazdaság

2015.08.10. 17:46

Átadták a felújított óperinti körforgalmat és a felújított templomot

Szombathely – A felújított evangélikus templom átadásával immáron hivatalosan is befejeződött az úgynevezett Integrált Városfejlesztési Stratégia program második üteme.

Cseszkó Tamás

A mintegy 474 millió forintból megvalósuló projektnek köszönhetően felújították az evangélikus templom külső homlokzatát, megtörtént az épület tető- és nyílászárócseréje, de a református gyülekezet temploma is új külsőt kapott. A szociális városrehabilitáció részeként az Óperint utcában és a Körmendi úton is több épület szépülhetett meg. Az IVS-nek a közlekedésre is komoly hatása volt, a korábban veszélyes kereszteződés helyére körforgalmat építettek, így megszűntek a véget nem érő torlódások a Körmendi, Óperint, Kálvária és Dózsa György út környékén. – Szombathely fejlődik – húzta alá dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője a felújított evangélikus templom bejáratánál.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a program részleteit ismertette, Gregersen-Labossa György szombathelyi evangélikus lelkész pedig köszönetet mondott, hogy a templom hosszú idő után megújulhatott.

- Örömteli nap a mai, hiszen ismételten egy városrészünk megújulását ünnepelhetjük – mondta dr. Puskás Tivadar, Szombathely város polgármestere a felújított evangélikus templom előtt.

Dr. Puskás Tivadar, dr. Hende Csaba és Gregersen-Labossa György vágta át a nemzetiszínű szalagot a felújított templom előtt. Fotó: Médiaközpont

A program célja az volt, hogy a városok igyekezzenek koncepciózusan fejleszteni a környezetüket. Számos fejlesztés valósult meg, többek között új körforgalmat építettek az Óperint, Kálvária, Dózsa György, Körmendi út kereszteződésébe. Ugyancsak a program részeként új világítást kaptak a környéken található gyalogos-átkelőhelyek, valamint felújították az Óperint utca 18. szám alatt található 52 lakásos társasházat is.

– Az evangélikus templom és a református templom külső homlokzata, valamint a Károly Gáspár tér felújítását is sikerült ezen program keretein belül megvalósítanunk – mondta Puskás Tivadar, kiemelve, hogy nagyon boldog, mivel épül-szépül Szombathely. A városvezető köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a munkában.

– Szombathely fejlődik – jelentette ki dr. Hende Csaba, Szombathely város országgyűlési képviselője, aki szerint mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy számos beruházás indult el, és hogy egyre több avatóünnepségen van lehetőség a közös sikereknek örülni. Hende Csaba felidézte, hogy ezer szállal kötődik a most megújult városrészhez, hiszen mint mondta, az utca elejébe járt elemi iskolába, majd a Dózsa György utcai általános iskolában volt felső tagozatos. – Tíz évvel később már mint fiatal ügyvéd errefelé jöttem minden nap a Kossuth Lajos utcai Ügyvédi Munkaközösségbe – idézte fel a honvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy naponta bosszankodott a többi szombathelyivel azon, milyen áldatlan közlekedési állapotok uralkodtak az Óperint utcai kereszteződésben. – Az Óperint utca felől a Kálvária utca felé lehetetlen volt átjutni. Úgy voltunk vele, mint a két csiga az egyszeri viccben, amikor az egyik megszólalt, hogy „vajon mi lehet az autópálya túloldalán?", mire a másik válaszol, hogy „hajjaj komám, oda már születni kell".

A megszépült evangélikus templom és a frissen kialakított körforgalom madártávlatból. Fotó: Pozsár András

Hende Csaba arról is beszélt, hogy a kereszteződésben várakozva volt idejük megszemlélni az eléjük táruló borzalmas látványt, lehangoló házak, homlokzatok és jellegtelen, szürke evangélikus templom, amely nem a helyi egyházközségről állított ki negatív bizonyítványt, hanem inkább a korabeli rendszerről, amely tudatosan üldözte a hívőket. A miniszter méltatta Gregessen-Labossa György evangélikus lelkész munkáját, aki szavai szerint komoly erőkkel dolgozik a város felvirágoztatásán.

– 50 millió forintból sikerült felújítani a templomunkat, a projekt keretein belül megújult az épület külső homlokzata, de sikerült a tetőt és a nyílászárócserét is végrehajtani – mondta az evangélikus lelkész. Hangsúlyozta, öröm számára, hogy a körforgalom megépítésével eltűnhetett a templom előtt található kerítés, nyitott tér jött létre – Ez a tér jellemző közösségünkre is, hiszen nemcsak a magunk lelki életére koncentrálunk, hanem azon dolgozunk, hogy fejlődjenek a városi közjóléti szolgáltatások is.

Mint mondta, évek óta üzemeltetik a Reményik Sándor Általános Iskolát, a Középhegyi úton pedig szociális otthonban segítenek a fogyatékkal élőknek. Itt egyébként félmilliárd forintos fejlesztés zajlik. – Konkrét terveink vannak, az egykori EPCOS területén szeretnénk tornatermet építeni az általános iskolánknak, valamint 2017-ben a Reformáció ötszáz éves évfordulóján egy emlékművet állítanánk a most felújított templom előtti téren – mondta Gregessen-Labossa György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!