Gazdaság

2015.08.11. 16:01

Ideje felkészülni az őszi vetésre! Felsült a kukorica, szenved a napraforgó, baj lesz a tavasziakkal - ezt a gazdák is tudják

Megyei körkép - Az időben elvégzett és sikeresnek mondható betakarítási feladataink után most legfőbb gondunk az őszi munkákra való felkészülés, amely megalapozza a 2016-évi növénytermesztési eredményeinket.

Dr. Márkus Antal

Az egyre hosszabban elhúzódó, megyénket is sújtó aszályos évjárat, a száraz napok és hetek múlásával aktuálissá és igazzá válik a népi mondás, miszerint „ősszel porba, tavasszal sárba" kell vetni! Nem véletlenül keletkezett ez a népi szállóige, hiszen hosszú távú klimatikus tényezőink rendszeresen erre mutatnak, erre kell felkészülnünk.

A 2014-es csapadékban bővebb évjárat újra elfeledtette a gazdáink zömével, hogy a nedvességet minden áron meg kell őrizni. A helyenkénti kisebb esők után fő feladatunk annak minél jobb megőrzése vetéseink számára.

Az elmúlt években 68-70 ezer hektáron terveztek termelőink őszi vetéseket, mely terület hat-hét százalékkal magasabb, mint az előző öt év átlaga. Érdekes adat, hogyha ezt a számot az 1990-től 2000-ig tartó tíz év átlagával hasonlítom össze, akkor a növekedés 36 százalék, mely 18 000 hektárnak felel meg. Az akkori évek átlagában mindössze 2 ezer hektár volt a repce, amely ma tízszeresére duzzadt. Stabilnak mondható az őszi búza területe: évről évre 35-45 ezer hektárt vetnek gazdáink, amely az említett 10 év átlagában is 37 ezer hektár volt. Aminek szakmailag örülni lehet, négy év után ismét több lehet az őszi vetéseink állománya, mint a tavaszi, és ez mindenképpen nagyobb biztonságot hozhat a gazda számára.

A betakarítás már véget ért, most a következő időszak munkálatait készítik elő a gazdák. Fotó: Unger Tamás

A termelők egy jelentős része már évek óta csak őszieket vet: éppen a szinte folyamatosnak mondható száraz évjáratok miatt. Az országot járva nagyon nagy területeken már „felsült" a kukorica, szenved a napraforgó, komoly gond lesz idén is a tavasziakkal. Augusztus 20. után gyakorlat, hogy elkezdjük a repce vetését, csak tudjunk addig aprómorzsás magágyat készíteni!

A repce vetésénél nem lehet elégszer hangsúlyoznom, hogy éppen a szárazság miatt az apró magot „két henger" közé kell vetni! Szükség lehet arra, hogy segítsünk abban, hogy a telet jobban átvészelje, melyre a metkonazol+mepiquat-kloridos kezelés képessé teszi. Ne feledkezzünk meg az őszi gyomirtásról sem. Az új, három hatóanyagot tartalmazó /metazaklor+quinmerak+dimetanamid-P/szer mellett az un. Clearfild technológiát javaslom, mely metazaklor+ imazamox kombináció használatát jelenti. Ekkor természetesen CL jelű vetőmagot kell vetni, amely ellenáll ezen kombinációnak, a gyomok és az árvakelésű búza viszont nem. Rendelkezünk már olyan lombtrágyákkal, amelyek a nitrogén és foszfor mellett bórt is tartalmaznak, kijuttatva lényegesen javítják vetésünk télállóságát.

Közeledik legfőbb növényünk az őszi búza vetésének időszaka is. A határt járva idén újra azt tapasztalni, hogy több ezer hektáron még mindig műveletlen a nyári aratási tarló, nem lett időben elmunkálva, és az elmúlt napokig olyan száraz volt, hogy még a nagytárcsa sem „fogta meg" normálisan. A mostani kisebb csapadék talán segít abban, hogy a tarlók elmunkálása felgyorsuljon. Az ilyen területekre őszi vetést tervezni nagy odafigyelést kíván. Abban bízunk, hogy az érkező eső után megfelelő minőségű vetőágyat tudunk készíteni.

A búza vetésének egyik sarokköve a szemek csávázása, amire az elmúlt évek tapasztalatai alapján a guazatin+ imazalil hatóanyagokat javaslom, melyek a betegségek ellen kitűnő védelmet adnak. Ha viszont a gombabetegségek mellett a kártevőktől is szeretném védeni ősszel a növényeimet, akkor a difenokonazol+ fludioxonil+tiametoxam hatóanyag együttes a kitűnő választás.

Hosszú és meleg őszön megjelenhet a búza egyik „rettegett" kártevője a csócsárló, mely egyedszáma a cipermetrin+ klórpirifosz-etil hatóanyagot tartalmazó szerrel kordában tartható.

Több gazda áttért már búzánál az őszi gyomirtásra. Tápláljuk optimálisan növényeinket! A búza műtrágya igénye termés tonnánként 27 kg nitrogén, 11 kg foszfor és 18 kg kálium a fő tápanyagokból. A foszfort és káliumot teljes mennyiségében, a nitrogénnek csupán egyharmadát javasolják ősszel kiadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!