Gazdaság

2015.08.02. 16:06

Jó lesz a szőlőtermés - az éves borfogyasztás alig több mint húsz liter

A tavalyihoz hasonló lesz a szőlőtermés idén. Egyre többen keresik a magyar borokat. 23 liter az évi borfogyasztás fejenként.

Akárcsak kollégái többsége, Kocsis Zsolt is bízik a jó termésben. Fotó: Szendi Péter

A tavalyihoz hasonló szőlőtermésre számít a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Tornai Tamás azt mondta, pontos becslési adatokat a jövő hét elején tudnak majd közölni. A hegyközségi vezető a magyar szőlő- és borágazat helyzetéről szólva azt mondta, a legtöbb borvidéken a terméseredmények jobbak lesznek, mint a tavalyiak, ugyanakkor két borvidéken – a tokajin és a kunságin – csökkenésre lehet számítani. Utóbbinál azért, mert jégverés pusztította el a termés egy részét.

Az elnök arról is beszélt, hogy egyre többen tudatosan választják a magyar bort, és a hazai fogyasztásban tíz százalék alatt van az importbor. Az éves borfogyasztás fejenként 23 liter, ez lényegesen kevesebb, mint évtizedekkel korábban, amikor 35 liter volt. Az ágazatnak mintegy 100 milliárd forintos az éves kibocsátása a palackos borokkal együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!