Gazdaság

2015.10.07. 19:19

Politika, oktatás, bankügyek - Három napon át tanácskoznak és pihennek Sárváron a cégvezérek

Sárvár – Jubileumi, 30. Vezérigazgató Találkozó kezdődött a fürdőváros egyik szállodájában. Politika, történelem és napi gazdasági ügyek is témát adtak az első napon.

Bakos Ágnes

Ellenzéki vitával zárult az első nap a 30. Vezérigazgató Találkozón. Török Gábor politológus moderált vitát Schiffer András, az LMP társelnöke; Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke és Vona Gábor, a Jobbik elnöke között. Tud-e kormányzati alternatívát mutatni az ellenzék, és milyen győzelmi stratégiával? – ez volt a vita alapkérdése. Szigetvari Viktor a józan középútról beszélt, és arról, hogy nem kell populizmus a hazai politikába. Schiffer András szerint a régi pártok nem tudnak alternatívát mutatni. Mint fogalmazott: egyebek között a tudás gazdaságára, a fiatalok hazai boldogulására és a természeti értékek megőrzésére van szükség Magyarországon. Vona Gábor azt mondta: pártja stratégiája az „erővel szemben erőt, hiteltelenséggel szemben hitelességgel”.

Téma volt még az Európai Unió, annak létjogosultsága; a hazai nyugdíjrendszer megreformálása és természetesen a migrációs válság és annak kezelése. Mind a három pártvezető utalt az előttük szóló Tölgyessy Péter alkotmányjogász előadására, amelyben napjaink politikai helyzetéről azt mondta: rendszerépítő ellenzék van ma Magyarországon.

Vona Gábor, Török Gábor, Szigetvári Viktor és Schiffer András időben érkezett, a politikusok és a politológus is bekapcsolódott Tölgyessy Péter előadásába, a hallgatóság soraiban. Utána mind a három pártvezető idézte az alkotmányjogász szavait, miszerint rendszerépítő ellenzék van ma Magyarországon. Az ellenzék súlya, szerepei és tervei voltak az egyik utolsó szerdai kerekasztal-beszélgetés témái a sárvári hotelben (Fotó: Pajor András)

A pártpolitikai témánál könnyebb előadások és beszélgetések is helyet kaptak a szerdai programban – például az oktatás helyzete.

Javítani kell a felsőoktatási intézmények és a vállalatok, cégek együttműködését – ez volt a legfőbb konklúzió, amit megfogalmaztak a résztvevők az oktatási kerekasztal-beszélgetésen.

– Nem jók jelenleg az egyetemek vállalati kapcsolatai, az intézmények negyedének van működő, céges kapcsolatrendszere – mondta vitaindítójában Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár. A vállalkozói oldal szerint nem könnyű az egyetemekkel együtt dolgozni.

Ábrahám László, a National Instrument Hungary Kft. ügyvezetője sorolta: az egyetemek rugalmasan kezelik a határidőket, gyakran nem tudják tartani a vállalásukat, mert az egyetemi élet egyéb területei fontosabbak. Közben nem erősségük a titoktartás az intézményeknek, ami egy vállalati innovációban elengedhetetlen, miközben az egyetemeknek fel kell mutatni eredményeiket, publikálni kell. Szombathelyt is szóba hozta Palkovics László, hiszen a vasi megyeszékhelynek jelentős az ipara, miközben a magasan képzett munkaerő hiányzik, ezért is indult gépészmérnökképzés – emlékeztetett.

– Az  egyetemek 500 milliárd forintos kutatás-fejlesztési szerződésállományából mindössze 7-10 milliárd forint származik közvetlenül a vállalatoktól – mondta el a beszédes adatokat a vállalatvezetőknek az államtitkár.

Történelmi előadást is hallhattak a konferencia résztvevői: Romsics Ignác Széchenyi-díjas magyar történész a Horthy-korszak mérlegét vázolta, elsősorban gazdasági, pénzügyi, ipari szempontból – tekintettel hallgatóságra.

Szólt előadás a gyémántról, mint befektetésről. Elhangzott: aki gyémántüzletbe fog, jól nézze meg, hol költ el néhány millió forintot a kövekre. És persze azt is, hogy az USA-ban vagy Európában adja el a gyémántot. Az sem mindegy, hogy technológiai célú felhasználásra szánja, vagy ékszernek. A gyémántpiac nem a legstabilabb és főként hosszú távon megtérülő befektetés. Kína is szóba került, ugyanis bár nem tartozik a legnagyobb gyémánt-felhasználó országok közé, de stabilan növekszik a forgalom. Milliárdosok, milliomosok privát bankár problémáiról is szó esett a sárvári tanácskozáson. A gazdagok legjeinek problémája manapság, hogy ha nem a gyerekek, akkor az unokák elherdálják a vagyont – és nem is gondolnánk, mekkora arányban. Az örökösök mindössze 10-15 százaléka tudja megtartani a családja felhalmozott értékeit – hangzott el a témában tartott kerekasztal-beszélgetésen. Már alakul az úgynevezett bizalmi vagyonkezelés Magyarországon, felkészültek a bankok az ilyen irányú szolgáltatás nyújtására.

– Első generációs vagyonfelhalmozókkal találkozunk ma Magyarországon, az ő gyermekeik felnőttek, ez a problémakör most jelenik meg nálunk – fogalmazta meg Katona Ildikó, az MKB Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Nagyszabású programsor kíséri a rendezvényt, magukért beszélnek a tombolanyeremények: 50 ezer forintért stílustanácsadás, belépők a 2016-os riói olimpia kajak-kenu döntőire, a legújabb James Bond-film zártkörű díszbemutatójára szóló jegyek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!