Gazdaság

2015.12.08. 18:00

Irány Afrika! - Kongó várja a vasi cégeket

Szombathely - A jövőben Vas megyei cégek is találhatnak piaci rést Afrikában. A megállapodás része a kormány déli nyitás stratégiájának.

Budai Dávid

Az Afrikáért Alapítvány és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködési megállapodást írt alá kedden. A megállapodás célja, hogy a Vas megyei cégeknek lehetőséget nyújtson Afrikában és azon belül elsősorban Kongóban az értékesítésre, terjeszkedésre, illetve beruházásra.

Fotó: Unger Tamás

Az alapítvány vezetője, France Mutombo Tshimuanga elmondta: Magyarország kis ország, Kongó viszont hatalmas ország, így bízik benne, hogy a magyar vállalkozások megtalálhatják azt a piaci rést, amelyben sikeresek lehetnek, az alapítvány ebben kíván segíteni. Elsősorban olyan területeken számítanak a magyar vállalkozókra, mint a megújuló energiák, informatikai fejlesztések, vízkezelő rendszerek, illetve a mezőgazdaság.

Kovács Vince, a kamara elnöke hangsúlyozta: az ő feladatuk, hogy a vállalkozók részére minden lehetőséget felkutassanak és biztosítsanak.

A kamara feladata, hogy a tárgyalásokat elősegítsék, azoknak szervezett keretet biztosítsanak. A kamara elnöke hozzátette: elsősorban a kis- és középvállalkozókra számítanak. Elhangzott: Afrikában lassabban mennek a dolgok a szokottnál, ezért a siker általában két év után szokott jelentkezni. Erre még várni kell, mindenesetre a startpisztoly eldördült - fogalmazott a kamara elnöke. Megtudtuk: a kezdeményezés része a magyar kormány déli nyitás stratégiájának. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még márciusban jelentette be, hogy július elsejével elindul a déli nyitás stratégiája, amelynek fókuszában Afrika és Latin-Amerika áll. Ráadásul, mint kiderült, az Afrikáért Alapítvány az országban elsőként a Vas megyei kamarát kereste meg az együttműködés ötletével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!