Gazdaság

2016.01.25. 20:06

Kezdődik az adóbevallási időszak

Javában zajlik a bevallási nyilatkozatok kiküldése a munkáltatóktól a munkavállalók felé. Amennyiben az illető adóbevallásának elkészítésére az adóhivatalt kéri fel, különböző kritériumoknak kell megfelelnie.

Médiaközpont

A megyei adatok szerint tavaly csaknem 110 ezren vallottak személyi jövedelemadójukról. Nőtt az internetes programmal kitöltött és elektronikus úton benyújtott dokumentumok száma, míg csökkent a papíralapú bevallások aránya.

2016-tól a jogalkotó egy újabb típusú személyijövedelemadó-bevallást vezetett be, ennek neve: bevallási nyilatkozat. Ez a dokumentum az eddigi bevallásokat - az önbevallást, az egyszerűsített bevallást, a munkáltatói elszámolást, illetve az adónyilatkozatot - egészíti ki.

- A lényege az, hogy csak olyan magánszemélyek nyilatkozhatnak és bízhatják meg az adóhivatalt, hogy készítse el a bevallásukat, akiknek csak munkáltatótól származott jövedelme van, illetve nem vesznek igénybe semmiféle adóalap, illetve adókedvezményt – tájékoztatott Kusztor Gábor, a Vas megyei Adó- és Vámigazgatóság ügyfélkapcsolati osztályának vezetője. Fontos továbbá, hogy a jövedelem nem származhat sem osztalékból, sem kamatból. A munkavállalónak január 31-éig kell eljuttatnia a 15M30-as jelzésű adatlapot munkáltatójának. Ezt a bevallási nyilatkozatot sokan összetévesztik az egyszerűsített nyilatkozattal, de utóbbinak NY-es részét február 15-éig kell leadni az adóhivatalban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!