Gazdaság

2016.01.18. 07:18

Megszűnt négy vasi adóparadicsom – kemény közterheket vezettek be

Az idei év kezdetén is megjelentek új helyi adók, vagy a korábbiakat módosították. Vas megye hét településén vezettek be új helyi adót, huszonhat településen és három városban pedig megváltoztatták a már meglévőket.

Kutasi Anikó

Több helyi adónemet is átalakítottak, a legtöbb településen ez a helyi iparűzési adó.

Iparűzési adót, legyen az ideiglenes vagy állandó jellegű, minden helyi vállalkozásnak fizetni kell. Ez alól mentességet élvezhet egy vállalkozás például akkor, ha a nettó árbevétele nem ér el egy meghatározott szintet.

Négy településen: Gércén, Orfalun, Sajtoskálon és Vasszilvágyon új adónemként szerepel az ideiglenes jelleggel megjelent iparűzési adó. Ideiglenes jellegről akkor beszélhetünk, ha az iparűzési adót csak egy bizonyos, előre meghatározott időszakban kell fizetni. Ennek az adófajtának a legelterjedtebb értéke naponta 1000 vagy 5000 forint a módosítások után. A legalacsonyabb értéket Iklanberény produkálta, ahol mindössze naponta 100 forint az ideiglenes iparűzési adó.

Az állandó jellegű iparűzési adóra vonatkozó rendeletet három településen módosították, két helységben pedig új adózási forma lett. Az értékük 1 és 2 százalék között mozog.

2015-tól lehetőség van arra, hogy bármely település helyi telekadót vessen ki, amelyet rendeleti úton vezethetnek be. Az adót az köteles megfizetni, aki a naptári év elején a telek tulajdonosaként van nyilvántartva. Söptén az idei év januárjától jelent meg ez a helyi adónem. Ez az egyetlen település, ahol ezt az adónemet bevezették idén, máshol nem is módosították. Itt így, ha valakinek telke van, az négyzetméterenként 6 forintot köteles fizetni. Ez alól mentességet élveznek a belterületi telkek.

A magánszemélyékre kommunális adója azokat terheli kötelezettséggel, akik az önkormányzat területén lakás tulajdonjoggal, vagy ezzel kapcsolatos vagyoni értékű joggal, esetleg nem magánszemély tulajdonában lévő lakás bérleti jogával rendelkezik. Tíz településen is változás történt a magánszemélyekre vonatkozó kommunális adó kapcsán, ezen belül Vasszilvágyon jelent meg új, helyi adózási formaként. Bögötén a legnagyobb mértékű ez a helyi adó, ott eléri az évenkénti 15000 forintot. A legváltozatosabb Pácsonyban, ahol évenként lehet 500, 1000, 4000 vagy 10000 forint is a kommunális adó.

Idegenforgalmi adót azoknak kell fizetniük, akik nem állandó lakosként töltenek éjszakát a település területén. Ezt a helyi adót hét településen és két városban vezettek be vagy módosítottak. Csákánydoroszlón és Felsőszölnökön napi 200 forintos értékkel jelent meg. A módosítottak közül legtöbbet Sárváron és Celldömölkön kell fizetni, előbbi városban 460 forintot, utóbbiban 400-at.

Építményadót az illetékességi területen elhelyezkedő lakás és nem lakás céljára szolgáló épületre vagy épületrészre, azaz építményre vethető ki. Ezen adó alól mentesülnek a szükséglakások, az állattartásra vagy növénytermesztésre szolgáló épületek, valamint a műemléképületek. Az építményadóra vonatkozó rendeletet két helységben alakították át: Csepregen és Hegyhátszentjakabon. Előbbi városban négyzetméterenként 400, utóbbi településen 150 forintot kell fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!