Gazdaság

2016.02.24. 19:45

Elértük a teljes foglalkoztatást - Vas megye munkanélküliségi mutatói az EU legfejlettebb régióiéhoz közelítenek

Szombathely - Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium főtanácsadója keddi szombathelyi látogatásán arról is beszélt, hogy 2003 előtt Vas megyében magas, 65 százalék volt a foglalkoztatási ráta, majd az uniós csatlakozás idején elkezdett a térségünk gyengülni.

Cseszkó Tamás

- Az igazi nagy esés 2009-re datálható, a válság idejére, amikor más megyékben is történt esés, de nálunk jelentős változások következtek be, mi voltunk a legnagyobb vesztesek. 2003 és 2009 között 7,5 százalékkal esett a ráta, ez azt jelenti, hogy száz emberből majdnem nyolccal dolgoztak kevesebben ebben az időszakban, mint korábban.

- Ez a folyamat 2009-2010-ben állt meg, és 2011-től újra elkezdtek növekedni a számok. Vas megye visszavette régi elsőségét, ami komoly eredmény. A kormány még hangsúlyosabban kezdett el fókuszálni a foglalkoztatás bővítésére, melynek köszönhetően 2010 és 2012 között visszatért a Vas megyei adat a hatvan százalékra, 2014-ben pedig látványos, ötszázalékos emelkedést könyvelhettek el. Jót hozott 2015 is, országos csúcsra került a megye, a munkanélküliségi számaink az EU legfejlettebb régióiéhoz közelítenek, például a dél-német tartományokhoz. Ott a munkanélküliségi ráta 2,5 százalék, nálunk ez az adat 2,7 százalék volt a harmadik negyedévben, az éves szám 3,7 százalék.

- Sokan azt mondják, hogy ezzel elértük a teljes foglalkoztatást, és valóban, Vas megyében sokkal inkább kihívást jelent az, hogy a foglalkoztatás már nem tud jobban bővülni a munkanélküliek szegmenséből - elemzett a szakember.

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője értékelte a folyamatokat. Mint mondta, a sikernek két oka van: egyrészt a spontán piaci folyamat, ide tartozik a járműgyártás és a hozzákapcsolódó elektronikai-mechatronikai iparágak robbanásszerű fejlődése.

- A másik pillér a tudatos gazdaságpolitikai törekvés, a kormány milliárdos összegeket áldozott két nagymúltú cég, a STYL és a Járműjavító megmentésére, ezzel összesen csaknem 900 munkahelyet mentve meg. Ha ezen állások megszűntek volna, nyilván nem lenne ilyen kedvező a kép.

Dr. Hende Csaba az Epcos új tanműhelyének átadásán. Az országgyűlési képviselő egyrészt a járműgyártás és a hozzákapcsolódó elektronikai-mechatronikai iparágak robbanásszerű fejlődésével, másrészt a tudatos gazdaságpolitikával magyarázza a sikert (Fotó: VN-archív)

Dr. Hende Csaba felhívta a figyelmet arra is, szükséges, hogy a térség több lábon álljon, hiszen úgy véli, a monokultúra mindig nagyon veszélyes.

- Nem szabad minden tojást egy kosárba tenni, mert akkor könnyen összetörik az összes, ha baj történik - húzta alá a képviselő, aki szerint ezért is kell figyelni arra, hogy a munkaerőpiac számos területén legyen alkalmas a város kiszolgálni a piaci igényeket. A képviselő szerint az is a siker titka, hogy a szorgalom a vasi emberek vérévé vált, az országban a legnagyobb arányban élnek itt olyan emberek, akik szeretnek dolgozni, annak ellenére, hogy a bérszínvonal egyelőre elmarad mind a pesti, mind az országos átlagtól is. Dr. Hende Csaba szerint azok közül, akik nem dolgoznak, sokan az egészségügyi állapotuk miatt kényszerülnek távol maradni a munkahelyektől, ezért is fontos az egészségmegőrzés kérdése, mellyel a kormány a helyi politikával karöltve kiemelten foglalkozik.

- Gondot okozott az is, hogy nem megfelelő tudású szakembereket képeztünk, sok szülő csak azután szembesült azzal, hogy értéktelen a gyermeke diplomája, miután már sok pénzt áldoztak a taníttatására. Átszerveztük a képzést megyei szinten is, elindult az egyetemi gépészmérnökképzés, a középiskolákban pedig jól működik a duális szakképzés, amelyből a helyi cégeink is kiválóan veszik ki részüket.

Dr. Hende Csaba szólt a lakásépítési program fontosságáról is, hiszen jelenleg is számos betöltetlen állás van a vállalatoknál.

- Az illetékes minisztériumnál a héten felállt a lakásépítési programmal foglalkozó munkacsoport, így nemsokára megkezdődhet a fejlesztő munka térségünkben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!