Gazdaság

2016.02.15. 19:37

Majdnem 400 földre lehet licitálni márciusban - 14 árverést tartanak, 308 millió a legdrágább, 100 ezer forint a legolcsóbb föld

Megyei körkép - Egy táplánszentkereszti szántóföld a legdrágább terület, amit elad az állam a „Földet a gazdáknak” program keretében. Márciusban kezdődik a földárverések második üteme Vas megyében.

Bakos Ágnes

A három hektárnál nagyobb, pontosabban három hektárnyi térmértéket meghaladó földrészek árverési hirdetményeit tette közzé a Vas Megyei Kormányhivatal. Március 1-jén kezdődik a licitek második üteme, és 13 napon 14 árverést tartanak. A hirdetmények tartalma szerint 397 földterület tulajdonjogától válik meg az állam.

A legmagasabb kikiáltási ára egy táplánszentkereszti szántónak van: a 97,1 hektáros területet legalább 308 millió forintért adják. Most a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. bérli, a bérlet 2051. augusztus végéig érvényes. A legdrágább vasi földek között a második is egy táplánszentkereszti terület: az is szántó - 96,8 hektár, és 257,5 millió forint a kikiáltási ára. Szintén még 35 évre szóló bérleti szerződéssel rendelkezik rá a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. A harmadik a legdrágábbak sorában egy Szombathelyhez tartozó szántóföld: 226,9 millió forintért hirdették meg, innen indul majd a licit a területre. Ezt is a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. bérli, az érvényes szerződés szerint még 35 éven át.

Fotó: Unger Tamás

A „legek” másik vége 100 ezer forint. Ennyi a kikiáltási ára egy rönöki erdőnek és útnak. Bérletben van: a Lajta-Hanság Zrt. 2051. szeptember elejéig kötött rá szerződést. Ugyanez a helyzet a második legolcsóbb vasi földterülettel, ami a bérlőt és a funkciót illeti. A legolcsóbbhoz képest annyi az eltérés, hogy ez valamivel nagyobb és 200 ezer forintról indul rá a licit a márciusi földárverésen.

Rét és legelő is lesz olcsón a márciusi árveréseken: egy jákfai rét kikiáltási ára 350 ezer forint, miközben egy ölbői, 3,7 hektáros legelő 500 ezer forint. Mindkettőt a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. bérli jelenleg és 2051 őszéig.

A meghirdetett Vas megyei területek közül kilenc tartozik Natura 2000-es védelem alá. Már a licit feltételeiben jelzi a kormányhivatal, hogy az 1996-os természetvédelmi törvény vonatkozó előírásai alapján hasznosíthatja majd az új tulajdonosa. A legtöbb, védelem alá tartozó eladó terület Körmenden van. Rétek és erdőrészek keresnek új tulajdonost márciusban. Szintén Natura 2000-es védelmet élvez eladásra kínált magyarszecsődi erdő és szántó, ostffyasszonyfai szántó, meggyeskovácsi rét és fásított terület, valamint merseváti, kámi és csöngei legelők. Az árverési hirdetmények alapján Vas megyében csak Kőszeg környéki területek nem eladóak, de legalábbis kevesebb, mint a délebbre fekvő vasi területeken. Sok a sárvári és a Szentgotthárd környéki állami föld, amelyre licitálhatnak a gazdák. A legtöbb területet (ahogy a legolcsóbb és a legdrágább földeket is,) még évtizedekre érvényes bérleti szerződés köti. De vannak kivételek, egészen pontosan 31 terület. Azokra még idén, 2016. október 15-vel lejárnak a jelenleg érvényes bérleti szerződések. Celldömölki szántók, kámi és kemenesmagasi legelők, csényei, gércei szántóföldek, csepregi erdő, bajánsenyei kert és szántóterület is van az idén lejáró bérletek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!