Gazdaság

2016.04.01. 17:02

Több mint 8 milliárd jut vizes fejlesztésekre - Vas megye 44 településén kezdődhetnek víztisztítási és csatornázási beruházások

Körmend - Vas megyében 44 települést érintenek a legújabb európai uniós pénzügyi ciklusban megvalósuló ivóvízminőség-javítási, szennyvíztisztítási és csatornázási beruházások.

Bakos Ágnes

- Összesen 8,78 milliárd forint fejlesztést jelentenek a programok, Vas megyében 44, itt, a körmendi központú körzetben 25 település kedvezményezett - sorolta a kormányhatározatban rögzített számokat V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő pénteken Körmenden. Idén indulnak a fejlesztések, most a szerződések megkötése folyik. - Ebben az európai uniós ciklusban változás, hogy nem az önkormányzatoknak kell szerződni, hanem az állam átvállalta ezt a feladatot, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda a kapcsolattartó - tisztázta az országgyűlési képviselő a víz- és szennyvíztisztítási, valamint a csatornázási tervekkel kapcsolatban.

Fotó: Szendi Péter

Az ivóvízminőség javításánál több fontos komponenst vesznek figyelembe. Indikátor az ivóvíz arzén-, fluor-, bór- és nitrittartalma. Ilyen irányú tisztítás előtt áll a térségben a többi között Nemesrempehollós, Rádóckölked, Halogy és Daraboshegy is. Egyébként Vas megye egészében, országos összehasonlításban nagyon jók a víztisztasági mutatók.

A szennyvízcsatornázási munkálatoknál régi tervek realizálódnak a mostani programban. Például Szentgotthárd Máriaújfalu városrészén, valamint Alsóújlakon, amely település kimaradt a fejlesztésből a vasvári kivitelezés idején. Jánosházán és a város térségében is hiánypótló a csatornázás - idén megvalósul. Felújításra szorul az ivánci szennyvíztisztító: korszerűsítik ebben a programban. Említette még V. Németh Zsolt Kenéz, Pecöl és Megyehíd településeket, amelyeket a szombathelyi szennyvíztisztítóra kötnek a most kezdődő fejlesztés szerint.

- Idén megindulhatnak egyes kivitelezések, a beruházás nagyságától függően jövőre is tartanak majd a munkák - mondta a képviselő. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt 25 évben a magyarországi környezeti fejlesztések között magasan kiemelkednek a csatornázási munkák.

- 1990-ben az ivóvízhálózatra kötött lakások 41 százaléka volt csatornázott, most több mint 75 százalék. A cél a száz százalék elérése, de az apró falvaknál ez nehezen megvalósítható feladat - mondta el V. Németh Zsolt.

A legkisebb településeken, a szeres szerkezetű falvakban egyedi víztisztítási módok jöhetnek szóba, ezt majd vidékfejlesztési keretből valósíthatják meg a jövőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!