Gazdaság

2016.06.16. 16:05

A fejőrobot a jövő kihívása

Őriszentpéter - A jövő kihívásairól is szó esett a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének szakmai napján, amelyet ma rendeztek meg az Őrségi Nemzeti Park Széll Kálmán-majorjában.

Nagy Ildikó

Nézd meg a lányát, vedd meg az apját! - állítólag ez a titka a tenyészállatnevelésnek. Persze csak leegyszerűsítve, hiszen bár való igaz, hogy a jó szemű gazdák már a fiatal bikák lányaiban meglátják a jövő tenyészállatait, azért a sikerhez ennél több kell. Erről és más szakmai fogásokról is szó esett tegnap az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának Széll Kálmán-majorjában, ahova az ország minden részéből érkeztek magyartarka-tenyésztők. Az 1500 tagot tömörítő országos egyesület - amelynek elnöke a Jákon gazdálkodó Rácz Károly - évente két alkalommal szervez szakmai napot, mindig az ország más-más részén.

Az Őrségbe sokan és szívesen jöttek, és nem bánták meg, hiszen az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Földművelésügyi Minisztérium néhány évvel ezelőtt indított közös mintaprogramja ezidáig egyedülálló az országban. A mintaprogramban a nemzeti park az általa megvásárolt magyartarka növendék üszőket őrségi gazdákhoz helyezi ki, akiknek csak a felnevelt állat értékesítésekor kell kiegyenlíteniük a vételárat.

V. Németh Zsolt államtitkár és dr. Markovics Tibor igazgató a nemzeti park két éve épült istállójában Fotó: Nagy Ildikó

- A kísérlet bevált, eddig kilenc őrségi település 11 gazdálkodójához több mint 110 állatot helyeztek ki - hallottuk V. Németh Zsolttól, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárától, aki megjegyezte azt is, hogy a program több szempontból is jelentős. Egyrészt munkahelyet teremt, segítheti új gazdálkodók elindulását; másrészt természetvédelmi célt is szolgál, hiszen az Őrségben a természet megőrzésének egyik fontos eszköze a legeltetés. Ráadásul, mint azt az államtitkár elmondta, ez a program viszonylag kevés pénzből megvalósítható: például az idei 16 millió forint támogatásból további ötven állat kihelyezésére futja.

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója még jól emlékszik a kezdetekre. Arra is, hogy a prog-ramot felkaroló munkatársa, Kovács-Mesterházy Zoltán 2002-ben, amikor megvásárolták az első 67 üszőt, azt mondta: ezzel a nemzeti park lett a legnagyobb állattartó az Őrségben. Addigra az egykori téeszek, gazdaságok istállói kiürültek, az egy-kéttehenes gazdák is felhagytak az állattartással, és ez bizony a környezeten is meglátszott: az őrségi gyep (majdnem) megsemmisült. Szerencsére a nemzeti park szakemberei időben léptek, és az igazgató szerint Kondorfa az egyik remek példa arra, hogy magyartarkákkal a legelőket is rendbe lehet hozni.

A nemzeti park saját, 550 magyartarkából álló állománnyal is büszkélkedhet, a hízóbikákat értékesítik, és mivel úgy tapasztalják, hogy az értékes tenyészállatokra van kereslet, vemhesüsző-előállítással is foglalkoznak.

A Magyartarka Tenyésztők Egyesületének elnökétől, Rácz Károlytól megtudtuk: Vas megyében tíz nagyobb törzstenyészetben körülbelül 3 ezer magyartarka tehenet tartanak. A vasi magyartarka-tartók közül többen tenyészállataikat is bemutatták Őriszentpéteren, ahol a messziről jött vendégek a szálastakarmány-betakarítás korszerű technológiájával és a nedves ipari melléktermékek korszerű betárolásának módszerével is megismerkedhettek.

A szakmai napon dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója az ágazat problémáiról (például az alacsony tejátvételi árakról), dr. Húth Balázs, az egyesület tenyésztés- és marketingvezetője pedig a tenyésztés során alkalmazható újdonságokról beszélt. A jövőt illetően szóba került a munkaerőhiány is, ami újabb feladatok elé állítja az állattartókat, hiszen eljön az az idő, amikor fejőrobotokkal kell dolgozniuk, ez pedig új kihívást jelent, hiszen a tenyésztés során olyan utódokra kell majd törekedni, amelyek tőgyei alkalmasak lesznek a robottal végzett fejésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!