Gazdaság

2016.07.25. 17:32

Szakmák, amelyek már nem léteznek 2020-ban – Vasi érintettek a sötét (?) jövőről

A fejlett országokban több mint hétmillió állás megszűnésére számítanak. Kevés mesterember még tartja "állásait" itthon.

Turbók Attila

A minapi davosi Világgazdasági Fórum szerint a következő öt évben több mint hétmillió állás szűnik meg a világ fejlettebb országaiban, melyeket alig kétmillió új állás próbál ellensúlyozni. Mindezek okaként a technológiai fejlődést, a mesterséges intelligencia és a robottechnológia előretörését jelölik meg a szakemberek. Egyes előrejelzések szerint a kézi munkára továbbra is szükség lesz olyan ágazatokban, ahol a robotok drágák lennének (itt a bér továbbra is nyomott marad). A mérleg másik oldalán a magasan képzett mérnökök, technológiai szakemberek lesznek, ám ők a foglalkoztatottak alig 20 százalékát jelenthetik majdan. E sötét jövő, amelyet egyesek a negyedik ipari forradalomnak hívnak, már egyáltalán nem távoli, ám az emlegetett öt éves intervallumban is nagyobb leépítésre számíthatnak többek közt a postások, a riporterek, a mezőgazdasági dolgozók, a mérőóra-leolvasók és többek közt az ékszerészek és a favágók.

NEM KELL A 40 ÓRÁS MUNKAHÉT?

Ha már hazai vizekre is evezünk, Köves Alexandra, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint hazánkban is megszűnhet a 40 órás munkahét, az a szokás is kihalni látszik, hogy az ember reggel bemegy a munkahelyére, délután pedig hazamegy. A szakember szerint egyre nagyobb szerepet kap itthon is az úgynevezett projektmunka.

Már napjainkban is látható, hogy bizonyos szakmákban egyre kevesebben dolgoznak, egyes szakmák kihalásos alapon eltűnnek a településekről. Ilyenek például a cipészek, a varrónők és sok más hagyományosnak  mondott foglalkozás.

Fotó: Unger Tamás

„KIHALÁS" SZÉLÉN AZ ÓRÁS SZAKMA IS

A szombathelyi Nagy Csaba is ebben a cipőben jár. Első és egyetlen „nagy szerelme" a műbútorasztalos szakma, amely negyven éve régiségkereskedő édesapjától ragadt rá. - Ez volt a családi hagyomány, amely azonban velem, úgy tűnik, abba is marad - mondta a fiatal asztalos. Lánya valószínűleg nem követi a munkaasztal mögött. A szombathelyi mester szakmája a szomszédos Ausztriában is keresett, ám Nagy Csaba kijelentette: „ha eddig itthon is megálltam a helyem, miért mennék el Magyarországról". Szakmájáról szólva elmondta, kevés kollégáról tud, kihaló fajta a műbútorasztalos.

- Volt, amikor Szombathelyen is tanították, mára talán egy helyen oktatják az órás szakmát - kesergett egy picit a szintén szombathelyi Szabó Gábor. Neki is az első foglalkozása, még ha előtte fotósnak is készült, utóbbit amúgy lánya tovább is visz a családban. - Manapság ebben a szakmában már jelen van a gagyi, jobbára Kínából származó árudömping, amelyben már nem sok a javítani való, inkább kidobják az emberek. Kivételt talán az ajándékba kapott órák jelentenek, ezeket - és a drágább márkákat - még behozzák javításra - tette hozzá az órásmester.

Az ipari tömegtermelés amúgy is egyes szakmák ellen hat, lásd az előző órásmestert, de ugyanitt lehet megemlíteni a cipészeket, vagy akár a varrónőket. Utóbbiak esetében belátható, egy kétezer forintos inget nem javíttatunk háromezer forintért, vagy egy százezer forintos pénztárgépen nem csináltatunk kilencvenezres adódoboz cserét. Ezek aztán például a műszerész szakma kihalását irányozzák elő.

A kihaló szakmák mentén azonban megjelenhetnek egészen újak is. Egyes felmérések szerint a mai általános iskolások több mint 60 százaléka több olyan szakmát fog űzni, amely napjainkban még nem is létezik. Ki gondolta volna például tíz évvel ezelőtt, hogy olyan munkakategória, mint keresőoptimalizálás, egyáltalán létezik.

RENESZÁNSZÁT ÉLI A KÉZMŰVESSÉG

Az előzőekben leírtak azonban akár gyökeresen más irányt is vehetnek, elég arra gondolni, hogy napjainkban virágkorát éli a kézműves termékek gyártása, forgalmazása és ez a szegmens további növekedésre számíthat. Ha eltekintünk attól a liberális felfogástól, hogy gazdasági fejlődés csak a minél nagyobb profit mentén elérhető és mérhető, akkor máris nem olyan sötét az a jövő. A természetközelibb mezőgazdaság, a társadalom közelibb ipar megteremtheti az új munkahelyeket, netán a régi-új foglalkozásokat is. Ez nem azt jelenti, hogy vissza kell térni a faekére, de azt sem jelenti, hogy muszáj GPS-alapú aratógéppel dolgoztatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!