Gazdaság

2016.08.04. 18:55

Amikor a jó is rossz

Világszerte kiemelkedő gabonatermés mellett itthon a csapadékos időjárás is rontja a búzatermelők gazdasági eredményeit. Közben a pékek a kenyér árának emelését fontolgatják.

Turbók Attila

- Nem feltétlenül csak a júliusi esőt hibáztatom azért, hogy sok kollégámmal egyetemben nem végeztünk az aratással, a 280 hektárból még 50 hektárnyi gabona lábol áll - kezdte gyors, helyi gabonapiaci értékelőjét Bosits András Vas megyei gazdálkodó. Hozzátette: tavasztól kezdve nem volt kegyes az idő a búzához. - Talán pont annyi idő kellett még neki, mint amivel most késünk - jegyezte meg. Elmondta: a nyári jég verte meg a gabonát, volt ahol a termés fele odalett. - A minőség nem jó, ám éppen a takarmányminőségre mentünk idén - jegyezte meg a gazdálkodó. - Az ár rosszabb, mint a tavalyi, de az idei várhatónál jobban eladtam a termést még aratás előtt - mondta Bosits András.

Miklós Géza a betárolt búzával. Azok a gazdák valószínűleg nem veszítenek, akik még a betakarítás előtt eladták a gabonatermést Fotó: Unger Tamás

Annyi már a raktári készlet, hogy az egész ipar kész lett - idézhetnénk Hofi Géza egykori mondását. A nagy nevettető a hetvenes években a hazai ipar túltermelésére figyelmeztetett, ám mondata idén a gabonatermelőkre is érvényes. Egy minapi sajtótájékoztatón Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára úgy nyilatkozott: az idei aratásnak nagyjából vége, egy-két területen - többek közt Vas megye középső részén is - áll még a gabona, ám itthon rekord termésre, 5,1 millió tonna gabonára számítanak. Az FM államtitkárának szavai azonban nem csak Magyarországra, napjainkban az egész világra érvényesek. Továbbra is megalapozott az a prognózis, miszerint a 2016/17-es gazdasági évben a valaha volt legnagyobb búzamennyiséget arathatják majd le globálisan. A jelen állás szerinti 738 millió tonna ráadásul igen magas zárókészlethez adódik hozzá. Sok lesz tehát a felesleg , és ez köszön vissza az árakban még egy jó ideig, itthon is. Az árakról szólva: augusztusi lejáratra 40,5 ezer forintért lehetett július végén lekötni a malmi búza tonnáját a BÉT-en, a takarmánybúza ára azonban inkább a 30 ezer forintot közelíti, ez viszont erősen kétségessé teszi a megtérülést is. Egyes statisztikák szerint az étkezési búza ára 39-40 ezer, a takarmánybúzáé 32-35 ezer forint tonnánként. Az idei gabonatermés 40 százalékát számíthatjuk étkezési minőségnek, hozzátéve azt is, hogy az eredendően jobbnak ígérkező termést a júliusi országosan 100 milliméter esőzés rendesen lerontotta. A termésátlagok azonban nagy szórást mutatnak: Tolnában, Somogyban, Baranyában 6,5 tonna hektáronként, Csongrádban azonban 4,6 tonna lett a nyári betakarítás átlaga.

Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke a minap kijelentette: a gabonatermelők jelentős része idén nem tud nyereséget termelni, úgy véli, csak azok lesznek képesek hasznot hozni, akik az átlag feletti terméshozamokkal tudtak aratni. Az előbbi statisztikák szerinti, hektáronti 5-6 tonnás átlagot elérő termelő esetleg veszteségre is számíthat. Az átlag feletti terméshozamok azonban akár rosszul is elsülhetnek, annyiban, hogy a világgazdaság feleslegét valahol le kell csapolni , ez pedig alacsony árakat hozhat. A kiutat egy, a megyehatáron dolgozó termelő osztotta meg lapunkkal, aki szerint korai szerződéskötésekkel ellensúlyozható az aratás utáni nyomottabb ár.

Hiába azonban a rekord búzatermés itthon és külföldön is, az aratás leköszöntével a pékek máris bejelentették, hogy a kenyér 2010 óta nem emelt árát szeptembertől ideje lenne korrigálni. A szakmai szövetségük szerint ennek gazdasági okai vannak, úgy vélik, a szakmából hiányzó 2500 -3000 embert technikai és/vagy bérfejlesztéssel kell pótolni, ami mindjárt lökne is az áron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!