Gazdaság

2016.09.07. 18:50

Így változtak a csok szabályai – egy vasi család elmeséli, hogyan kell támogatást kapni

Szombathely - Sok érdeklődő, kevés felvevő, változó szabályok, túlzott adminisztráció és nagy különbözet a harmadik gyerek esetén. Röviden a régi-új csokról.

Turbók Attila

- Nem bántuk meg, sőt életünk egyik nagy lehetőségének tartjuk a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) - jelentette ki a szombathelyi Farkas Zoltán. A 45 éves férfi elmondta, hogy még márciusban kezdték el árulni a lakótelepi lakásukat, amit - legnagyobb meglepetésükre - igen gyorsan el is tudtak adni.

- Itt kapcsolódtunk be a csokot igénylők táborába, és természetesen hitelt is igényeltünk - mondta a szombathelyi férfi. A hitel és a kedvezmény igénylése nagyjából másfél hónapot vett igénybe, azóta már boldogan vették birtokba a megvásárolt - használt - családi házat.

- Két gyermeket nevelünk, egyikük már majdnem végzett az egyetemen, nem tudtuk a három gyermekre adható nagyobb kedvezményt igénybe venni - tette hozzá. Magáról a kedvezményről elmondta: a két gyerek és használt ház esetén igénybe vehető másfél millió forint természetesen ajándék, ám úgy véli, a harmadik gyermekre járó tízmillió és a másfél millió között túl nagy a különbség. - Ha a csok nem lenne, mi sem gondolkodhattunk volna a váltáson, ám annyit kiemelnék, hogy egy kicsit túlzónak érzem az adminisztrációt - mondta Farkas Zoltán. A szombathelyi család azóta boldogan él a 160 négyzetméteres családi házban, és elégedetten olvasgatják a csokról szóló országos híreket.

Ez utóbbiból pedig van elég, hiszen a feltételeket éppen a minap változtatta meg a kormány, hogy minél több családhoz eljusson a kedvezmény. Erre pedig, úgy tűnik, nagy az igény, amelyről a szombathelyi Duna House pénzügyi szakértője is beszámolt. Bali Barna - nem mellesleg a Farkas család tanácsadója - elmondta, hogy a gyermeklétszám, a megvásárolandó négyzetméter mind-mind befolyásoló tényező. - Már az is igényelhet, aki régebben igénybe vette a szocpolt - jegyezte meg a szakértő. Hangsúlyozta azonban, hogy napjainkban inkább a használt lakásra utaznak a kétgyermekes családok. A tízmilliós támogatás, amely három gyermek esetén jár, inkább az új építésű lakásokra megy el. Jelenleg a használt lakások pörögnek a piacon, nagyobb mennyiségű újat csak a jövő évre várnak a szakemberek.

A szombathelyi Farkas családnak már sikerült a csok, ám kicsit túlzónak érzik az adminisztrációt  Fotó: Unger Tamás

- Használt lakások esetében még sok a készpénzes vevő, de csokot nyilván ők is igényelhetnek a vételár kifizetéséhez - mondta Bali Barna. Használt lakásra már sok végigvitt ügye van a szombathelyi szakembernek. Mint mondta, jobbára hat hetet szánnak egy-egy ügyre, hozzátéve azt is, hogy csok esetén a banknak harminc napja van az elbírálásra. - Ha a csok hitellel együtt van, akkor ez utóbbi ingyenes, ha csak magában, akkor díjköteles a támogatás a bankoknál - tette hozzá a pénzügyi szakértő. Bali Barna elmondta: idén a használt lakások egyharmadára igényeltek itt Vasban csokot, az új lakások estén pedig pont fordítva, csak egyharmadukra nem igényelték a támogatást. - Érdekesség még, hogy a csok bevezetése óta emelkedtek a lakásárak, úgy tűnik, a beruházók, építtetők, kereskedők beépítették az árakba az ingyenpénzt - jegyezte meg a szakértő.

A használt és az új lakások piacán azonban a szakemberek jövőre áttörést várnak szerte Vas megyében, Kőszegen és Szombathelyen, de más városokban is meglódulhat a lakásépítés, melynek a csok amúgy is lendületet adott. Csak Szombathelyen ezerre teszik a hiányzó lakások számát, ám a felfutás nem lehet gyors. Zsigmond Balázs, a Duna House iroda tulajdonosa szerint az idén Szombathelyen még száz lakást biztosan befejeznek, azok már mind elkeltek. - Jövőre legalább kétszer ennyit biztosan átadnak, az értékesítésük már zajlik, sok el is kelt - mondta Zsigmond Balázs. Ezzel együtt a tervezőasztalon még sok lakás hever, azonban kérdés, hogy azok mikor kerülnek piacra. Nyilván a csok könnyítései csak lendítenek az építési hajlandóságon is, ami éppen a hazai építőiparnak sem okoz most éppen túl nagy csalódást. Nekik is kell a gyerek.

1. Az osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor a bank már az építés alatt megállapíthatja a jogosultságot.

2. Az igénylésnél 25 éves korig lehet figyelembe venni a gyerekeket, függetlenül attól, felsőoktatásban tanulnak-e.

3. A tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is igényelhető lesz a csok.

4. A magzatot már 12 hetes korától figyelembe lehet venni - a korábbi 24 helyett.

5. Az építőközösségek is jogosultak lesznek.

Kapcsolódó cikk:

Jövőre többet várnak: Országosan több mint 13 ezer igénylés lehet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!