Gazdaság

2016.10.26. 15:20

Az automatizálás az új irány - Az osztrák bér 80 százalékáért már haza is jönnek a dolgozók

Szombathely - A Vas megyei munkaerőpiac helyzetéről beszélgettek a helyi cégek vezetői és a kormányhivatal illetékesei. Tanulság egyelőre kettő is van, magasabb bérekkel és automatizálással lehet kilábalni a munkaerőpiaci válságból.

Turbók Attila

- Merthogy munkaerőpiaci válság van többek közt Vas megyében is, ezt napjainkra már bátran kijelenthetjük - mondta Takács Balázs, egy szombathelyi vállalat ügyvezetője egy szerdai konferencián. A Vas Megyei Kormányhivatal és a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége (VMGYSZ) szervezésében tájékoztatót tartottak szerdán a megyei kormányhivatalban. Dr. Kondor János, a VMGYSZ elnöke bevezetőjében kijelentette, a munkaerőpiaci helyzet - a megyei gazdaság Achilles-sarkaként - immáron a fejlesztés legnagyobb gátja. - Ezért fontos, hogy a kormányhivatal illetékesei és a gazdaság szereplői tájékoztassák egymást a lehetséges megoldásokról - mondta az elnök. Hangsúlyozta, a megye gazdasága országosan is különleges helyzetben van, így fontos e kérdést mielőbb megoldani.

Harangozó Bertalan modernizációra és innovatív fejlesztésekre buzdította az üzletembereket Fotó: Turbók Attila

Megoldás azonban - legalább is konkrétan Vas megyére - vajmi kevés látszik, ha rövid és középtávon gondolkodnak az üzleti vezetők. Harangozóné Vígh Ilona, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője tájékoztatta a cégvezetőket a munkaerőpiac Vas megyei helyzetéről, amely azt mutatja, hogy a szakember- és egyáltalán a munkaerőhiány rövid távon csak növekedni fog. - A megye szabad munkaerejének híján az ország másik feléből kellene munkatársakat toborozni, ám szakképzett és dolgozni akaró embert már onnan sem tudunk - jegyezte meg a fórumon Solt Tamás, az egyik autóipari cég vezetője.

Pócza Antal Csepregről Fotó: Turbók Attila

Solt Tamás cégvezető Fotó: Turbók Attila

Jó ötletnek tartja a cafeteria lehetőségeinek - többek közt a bejárási költségek növelése és a lakhatási támogatások - bővítését, ám úgy véli, a kormány ezekkel az intézkedésekkel elkésett. Pócza Antal, az egyik Csepregi cég vezetője a témához kapcsolódva emlékeztetett: az osztrák bérszínvonal nyolcvan százalékáért nem csak itthon maradnak, de haza is jönnek a külföldön munkát vállaló magyarok. Harangozó Bertalan kormánymegbízott ez utóbbihoz hozzátette: a kevés munkavállaló már demográfiai probléma is, amelynek előszelét már húsz éve is érezhették a gazdaság szereplői. - Mindenkit az automatizálásra buzdítok, mert a munkaerőpiacon és az oktatásban gyors változások nem várhatók - mondta a kormánymegbízott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!