Gazdaság

2016.11.14. 17:19

A robotpincér nem kér borravalót és túlórapénzt

Körkép - Miért is jó a robotizálás, Vagy jó egyáltalán? Van már pincér robot is, aki nem kér borravalót. Szép új világ készül.

Turbók Attila

Miért is jó az automatizálás, a robot? Ha a gazdasági hasznát nézzük, akkor a robot nem kér műszakpótlékot, bármikor túlórára fogható, szakszervezetbe sem tömörül, és emellett kiszűri az emberi hibatényezőt, alkalmazása a selejt csökkenését, ezzel a versenyképesség növelését eredményezi. Sőt, nem lázad a főnöki döntések ellen és nem pletykál munkaidőben.

Mára nem maradtak a gyárkapun belül, köztünk járnak. Steve Jurvetson, a Tesla elektromosautó-gyártó és a SpaceX űrhajózási társaság igazgatója szerint a következő 2-5 évben hatalmas fejlődést figyelhetünk meg, s egyre több ember mindennapi életében jutnak szerephez a robotok. A precíziós, a padozathoz csavarozott ipari robotok fejlesztése mellett egyre nagyobb igény van az olcsóbb, könnyen betanítható, alkalmazkodó-képes robotok iránt, amelyek a szolgáltatásokban lehetnek az emberek segítségére. A szabadon mozgó, emberi parancsra dolgozó, de önálló feladatokat is ellátni képes együttműködő robotok, azaz a cobotok, előtt nagy jövő áll. Említhetjük a fáradhatatlan kórházi mindenest, a Tugot, amely az épületen belül szállítja az eszközöket, gyógyszereket, ételt és a szennyest is, a szállodákban hasonló feladatokat ellátó és borravalót sem kérő Saviokét, a szobaszervizest, vagy a Locus Robotics gépesített raktárosát. A Rethink Roboticsnál kifejlesztett intelligens kar mindent megold - egydolláros órabérben. A nagyfokú robotizációnak a gyártás helyszínét illetően is komoly következményei lesznek. Az olcsó munkaerőt adó országokból többen is hazatelepítik a kihelyezett termelést az anyaországba, a robotok felügyeletét ellátó személyzet költsége ugyanis alacsonyabb, mint maga a távol-keleti gyártás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!