Gazdaság

2016.11.17. 19:40

Év végéig le kell cserélni a régi igazolványt

Év végéig le kell cserélni a papíralapú őstermelői igazolványokat. Vas megye 7 ezer igazolványa közül 2 ezer 500 még papíralapú. Őstermelőket kérdeztünk arról, hallottak-e a változásról.

Budai Dávid

Az év végéig le kell cserélni a régi őstermelői igazolványokat. Januártól már csak az új, a fogyasztókat és a tisztességes termelőket védő őstermelői igazolványok lesznek érvényesek. Ezt az állandó lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes falugazdásznál kell kérvényezni, közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a honlapján. Az őstermelői igazolványról szóló, 2016. január 1-jétől hatályos kormányrendeletnek megfelelően a 2016 előtt kiváltott, jelenleg még érvényes papíralapú, barna színű igazolványok ez év december 31-én hatályukat vesztik. Ez mintegy 100 ezer őstermelőt érint. Közülük 37 ezernek van a 2017-2018-as évre érvényesített értékesítési betétlapja, azonban a jogszabályi változás miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ezeket is automatikusan törli majd a nyilvántartásból, ráadásul erről az őstermelőt nem kell külön értesítenie, és az intézkedésről hatósági döntés sem születik.

Bárdosi Csaba szombathelyi őstermelő régóta van a szakmában. Még papírral tudja magát igazolni, de nemsokára kártyát kap ő is Fotó: Budai Dávid

VAN, AKI MÁR KI SEM VÁLTJA AZ ÚJAT

A szombathelyi vásárcsarnokban több őstermelő is árusít rendszeresen. Az általunk megkérdezett, neve elhallgatását kérő idős asszony elmondta, tud a változtatásról. Neki jelenleg még papíralapú igazolványa van, és elméletileg jövőre járna le, azonban értesült róla, hogy mindenképpen plasztikkártyára kell váltania, így december elején ezt kérvényezni is fogja. Az új kártyáról sokat nem tud, de ahogyan fogalmazott nem is nagyon érdekli, mivel azt fontolgatja, felhagy az árulással. Mint elmondta, egyrészt idős már és elfáradt, másrészt nekik, kistermelőknek már nem igazán éri meg. Az árut nem nagyon viszik, viszont a munka sok vele, sokszor majd megfagynak egész nap, meséli panaszkodna. És mint kiderül, sajnos a költség is magas, hiszen nemcsak a magokat kell megvenni, hanem nap mint nap be is kell járni a megyeszékhelyre, ami esetében legalább húsz kilométer, a bérleti díjról már nem is beszélve. Kiderült, 6560 forintot kell fizetni havonta egyetlen négyzetméterért, és van, aki három négyzetméteren is árul, márpedig annak csaknem 20 ezer forintba kerül egy hónap. A téli időszakban, amikor nem árulnak, akkor is kell fizetni fenntartási pénzt, a bérleti díj hatvan százalékát.

Bárdosi Csaba szombathelyi őstermelő szintén a vásárcsarnokban árul már nagyon régóta. Neki is papíralapú igazolványa van még, és hallotta ugyan, hogy le kell cserélni az őstermelői igazolványt, de nem volt benne biztos, hogy ez rá is vonatkozik. A jogszabályok szerint nagyon úgy néz ki, hogy igen.

MINDEN ADAT ELÉRHETŐ LESZ

Őri Aliz, a NAK Vas megyei Szervezetének igazgatója elmondta, a megyében nagyságrendileg 7 ezer érvényes őstermelői igazolvány van, ez azonban nem jelenti azt, hogy ennyi őstermelő van a megyében, hiszen egy igazolványt több családtag is használhat. Megtudtuk, ezekből mintegy 2 ezer 500 papíralapú, vagyis ezeket év végéig le kell cserélni. A hatóság felhívja az őstermelők figyelmét, hogy a folyamatos őstermelői jogviszony megőrzéséhez új, plasztikkártya formátumú őstermelői igazolványt kell kiváltaniuk a 2017-es évre. Ezt december 31-éig a bejelentett és érvényes lakcímkártyával igazolt állandó lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes NAK megyei ügyintéző szervezeténél, falugazdásznál kell kérvényezniük. Az igazolvány kiállítása és érvényesítése díjmentes. Az új igazolvány egyébként számos előnnyel jár: védett az esetleges hamisítás ellen, hozzájárul a tisztességes versenyhez és öt évig hatályos. Az új típusú őstermelői igazolvány egyben adathordozó is, a NÉBIH nyilvántartásában szereplő összes, az őstermelőre vonatkozó adat elérhető a hatóságok számára a kártya adattároló chipjén. A NAK szeptember végéig már mintegy 190 ezer kártyaalapú igazolványt küldött meg azoknak az őstermelőknek, akik július végéig igényelték az új típusú igazolványt. Az új kártyákkal a NAK célja például az, hogy erősítse a fogyasztói tudatosságot, az őstermelők és a vásárlók közötti bizalmat, továbbá a termékek nyomonkövethetőségén keresztül támogassa az élelmiszer-biztonságot. Emellett a gazdaság fehérítését is elősegíti, ugyanis a hatóság általi célzott ellenőrzéseken túl immár a termelők, fogyasztók, felvásárlók is hozzáférhetnek az őstermelők legfontosabb adataihoz. Fontos hangsúlyozni, hogy az új rendszer a jogkövető őstermelőknek nem hátrányt, hanem egyértelműen előnyt jelent, csökkentve az esetleges visszaélések lehetőségét.

TELEFONOS ALKALMAZÁS SEGÍTI A VÁSÁRLÓT

Ha pedig biztosan szeretné tudni, hogy akinél vásárol, az tényleg őstermelő-e, akkor jó, ha tudja, hogy a NAK őstermelői adatok lekérdezését lehetővé tevő okostelefonos alkalmazása és internetes felülete már szeptembertől elérhető. Segítségükkel a vásárló vagy az üzleti partner le tudja kérdezni az őstermelő nevét, ellenőrizheti, hogy érvényes és hatályos igazolvánnyal rendelkezik-e. Az alkalmazás kilistázza az őstermelő által termesztett növények és az általa vadon gyűjthető termékek körét, továbbá, hogy milyen állatokat tart, milyen növényi és állati eredetű termékeket értékesíthet. Az ingyenes alkalmazás Nemzeti Agrárgazdasági Kamara néven érhető el a szoftveráruházakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!