Gazdaság

2016.11.21. 18:25

Milyen kasszát vásároljak?

Ötvenezer forint állami támogatás jár egy pénztárgép után azoknak, akik januártól online kassza használatára kötelezettek. A pénztárgépek ára 100 és 700 ezer forint között van.

Turbók Attila

Valamivel több mint egy hónapja van arra nagyjából 20 ezer vállalkozásnak, hogy a januártól kötelező pénztárgépet megvegye. Néhány jó tanáccsal szolgálunk ehhez a lépéshez. Kasszánként 50 ezer forint állami támogatást kaphatnak január 1-jétől az online pénztárgépek alkalmazására újonnan kötelezett vállalkozások: a gépjármű-javítási és -karbantartási tevékenységet végzők, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet; a motorkerékpár és -alkatrész kereskedelmét, javítását, a plasztikai sebészeti tevékenységet, a diszkó vagy táncterem működtetését, a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzők, illetve a masszázsszalonok, a fogyasztó- és karcsúsítószalonok, a fitnesz- és testépítő klubok, valamint a taxisok és a pénzváltók.

Januártól már a taxikban is pénztárgépekkel találkozhatnak az utazók. A gépben GPS is lesz Fotó: Unger Tamás

A támogatást öt gépre lehet igénybe venni. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem állandó üzemeltetési helyen nyújtják szolgáltatásukat - ilyenek például a taxisok - GPS-sel ellátott, hordozható pénztárgépet kell beszerezniük. A támogatás igénybevétele gyakorlatilag semmilyen adminisztrációval nem jár, a vállalkozónak 50 ezer forinttal kevesebbet kell fizetnie a pénztárgép megvásárlásakor. Az a vállalkozó, aki már megvásárolta a pénztárgépét, 2017. március 31-éig egy egyszerű igénybejelentéssel kérheti a NAV-tól a neki járó, gépenként 50 ezer forintos támogatást.

A pénztárgépek ára tág határok között mozog. Lapunk kutatása szerint 100 ezer forint alatt nem nagyon lehet új kasszát találni, a legolcsóbb ár 110 ezer forint, amiért egy kisméretű, pénztartó fiók nélküli gépet lehet venni. Fiókos pénztárgépért nagyjából 185 ezer forintot kérnek. Ha valaki számítógép alapú pénztárgépet szeretne, az akár a 700 ezer forintot is fizethet. A kiskereskedelemben elég egy 150-180 ezer forintos gép is. A szakemberek szerint a legfontosabb szempont a megbízhatóság, a funkcionalitás, az ár, a méret és a dizájn. A megbízhatóságról nem kell túl sokat beszélni, a garancia lejárta után egy nagyszerviz nem olcsó, a hosszú javítás kézi nyugta adására kényszeríti a vállalkozókat, ami lassú és kényelmetlen. A funkcionalitás annak fontos kérdéskör, aki sokfajta árut vagy árucsoportot kezel, és arra is figyelni kell, hogy milyen jelentéseket vár el saját gépétől. A gép mérete a kisebb üzletekben kardinális kérdés, és ugyanígy érdekes lehet a gép dizájnja is, hiszen ez a szerkezet mindig szem előtt van.

Ha megvásárolta a gépét, akkor nincs más hátra, használni kell, ehhez azonban a szakszerviznek be kell azt élesíteni. A kiskasszák mobilhálózatokon keresztül kommunikálnak a NAV szervereivel, ezért használatukhoz előfizetői szerződést kell kötni valamelyik szolgáltatónál havi 1500 forint körüli díjért. A beüzemelés során a pénztárgép memóriájában rögzítik a vállalkozás adatait, az áfaköröket. A beélesítés dokumentumait a szerviz küldi el az adóhatóságnak, a vállalkozónak pedig gépkönyvet ad. Az élesítéskor kívánság szerint be is programozzák a gépet, ez utóbbi munka ára szerviztől, illetve a munka nagyságától függően tízezer forint körül mozog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!