Gazdaság

2016.12.26. 19:05

Az előrejelzések szerint ingatlanár-csökkenés biztosan nem lesz

Szombathely - Ezres nagyságrendben kiadott építési engedély, akár 400 ezer forintos négyzetméterár. Ingatlanpiaci előrejelzés.

Turbók Attila

A magyarországi gazdasági élet egyik - a munkaerőpiac mellett - legjobban reflektorfénybe kerülő ága a mindinkább magára találó ingatlanpiac. Lapunkban is számos alkalommal foglalkoztunk ennek Vas megyei vetületeivel. Most egyfajta - szakmai alapokon nyugvó - jóslásba bocsátkozunk arról, mi is várható ebben a szegmensben 2017-ben.

Egy dologban minden hazai szakember egyetért: nemcsak a szándék van meg a lakosság körében, kedvező a gazdasági környezet is ahhoz, hogy a lakáspiacon tapasztalható fellendülés tartós legyen. Növekszik a GDP, a foglalkoztatás és a megszerezhető reálbér, és ami nem elhanyagolható, csökkentették az új lakások áfáját is.

- Az elmúlt évek keresleti lakáspiacából lassan, de biztosan kínálativá alakul a piac - jellemezte a Vas megyei tendenciákat is Bokor Tibor, lapunk ingatlanszakértője. Úgy véli, a vevők egyre tudatosabban, egyre körültekintőbben vásárolnak lakást, miközben fokozatosan növekszik a kínálat. - Mivel a kockázatmentes befektetések (lakáskassza, befektetési számla, állampapír) hozama sosem volt még ilyen mélységben, a nagyobb megtakarítással rendelkezők is elkezdtek az ingatlanpiac felé kacsingatni - mondta Bokor Tibor. Véleménye szerint itt Vas megyében is sok jel arra mutat, hogy folytatódik az áremelkedés, amely mérsékelt ütemű, ráadásul a különböző típusok esetén eltérően mutatkozik meg (az áremelkedést erősíthetik azok a szubjektív információk, miszerint egyre jobb a lakosság helyzete , a bérek növekednek, és a Vas megyei foglalkoztatási lehetőségek is kedvezőbbek).

Bokor Tibor szerint Szombathelyen ezres nagyságrendben adtak ki építési engedélyeket Fotó: Szendi Péter

- Márpedig a kormány is ebben érdekelt, a várakozások szerint a foglalkoztatottak többsége három év alatt akár 30 százalékos emelést is kaphat. Nyilvánvaló, ha van megfelelő jövedelemmel rendelkező kereslet a lakásokra, akkor az az áremelkedés irányába hat - véli az ingatlanszakértő.

A megyei lakáspiacon a panellakások népszerűsége töretlennek ígérkezik, de a következő években a piac igazi motorját az új lakások fogják adni. - Utóbbit tovább erősíthetik a CSOK-ra vonatkozó újabb módosítási javaslatok, vagyis hogy a kedvezményt önrészként lehetne figyelembe venni, és tovább segít a lakásvásárlás önrészének visszaigénylése az szja-ból is - tette hozzá a szakértő. Aki még nem készült fel, annak ébresztő így év végén, hiszen az új építésű lakások első ütemei jövőre már megérkeznek, amire már fel lehet majd használni a CSOK-ot is. Az állami ingyenmilliók támogatása tovább növelheti az ingatlanárakat. Szombathelyen is látni, egyre több ingatlanfejlesztő kezd neki a munkának, ez azt eredményezheti, hogy a következő években végre az új építésű lakásokból is lesz valós kínálat.

- A várható és épülő szombathelyi lakásszámról: nagyjából ezres nagyságrendben adtak ki érvényes építési engedélyt, ennek kétharmada társasházi lakás, a többi családi ház - mondta Bokor Tibor. Hozzátette, az új lakások 280-400 ezer forintos négyzetméteráron lesznek elérhetők a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!