Gazdaság

2016.12.12. 20:30

Keverőgép a sufniból

Rum - Univerzális keverőgépet talált fel egy rumi férfi. Farkas József a hivatalokkal harcolva már gyártatná találmányát.

Turbók Attila

Képzelje el, hogy mester-emberként az eddigi szöszölős, mindkét kezet lefoglaló anyagkeverés már a múlté, míg egy gép dolgozik a szakember helyett, ő végezheti egyéb munkáját. Ez a kényelmes és eredményes megoldás szinte kézközelben van a kőművesek, hidegburkolók és festők számára, mert egy amatőr rumi feltaláló elkészítette az univerzális keverőgépet. Ahogy az ötletgazda, Farkas József elmondta, a gép a sűrű ragasztók, gépi vakolóanyagok és habarcsok keverésére szolgál úgy, hogy mindjárt két helyen dolgozva gyorsítja és kényelmesebbé teszi a mester munkáját.

Farkas József szerint találmánya 20-30 százalékkal hatékonyabbá tenné a szakmabeliek munkáját Fotó: Turbók Attila

A feltaláló szerint 20-30 százalékkal felpörgetheti a tempót az általa feltalált masina. - Nemcsak gyorsítja a szakmunkát, de hatékonyabbá is teszi, hiszen amíg a gép dolgozik, addig a mester egyéb munkát is végezhet, nem kell a napjainkban is használt egykarú keverővel bajlódnia, mely amúgy is lefoglalja mindkét kezét - avatott be a részletekbe Farkas József. A rumi férfi története eddig nagyon szép, ám a napjainkban is fejlesztés alatt álló gép kálváriája már nem annyira. A történet szálai a bürokrácia dzsungelébe vezetnek.

Farkas József Rumban él, egy takaros családi házban, amelyet elbeszélése szerint az első téglától az utolsó szögig maga épített. Közben azért még feltalálta az emlegetett gépet és sok minden mást is.

- Amióta az eszemet tudom, mindig bütyköltem valamit - mondta Farkas József. Visszaemlékezései szerint gyermekként nem okozott neki nagy problémát, hogy egy doboz szöget elverjen a fába. - Apám aztán nehezebb feladatot adott azzal, hogy ezeket szedjem ki - emlékezett a férfi a régi szép időkre".

A bütykölés aztán odáig vezetett, hogy házában amatőr feltalálóműhelyt rendezett be, amelyben a sorozatgyártásra érett, építőipari gép is megszületett. - A történet gyökerei még az 1980-as évek végére nyúlnak vissza, amikor jött az ötlet, hogy a víz-, gáz- és fűtésszerelő szakmában egy, a munkánkat megkönnyítő gépet szerkesszek, amely mint azóta kiderült, egyedinek, újdonságnak számít - mondta.

A feltaláló által univerzális keverőgépnek nevezett masina prototípusát azonnal megpróbálta levédetni. A bürokrácia malmai azonban akkoriban lassan őröltek, és két év elteltével még mindig a papírokat tologatták a hivatalokban. - Végül kaptam szabadalmi védelmet, ám az egyik ügyintéző trehány munkája miatt végül azt is elvesztettem - mesélte a nehézségekről a férfi. Bíróságon kereste később igazát, amit néhány év pereskedés után meg is lelt.

- Sajnos azonban a kedvező ítéletet azóta sem tudom érvényesíteni: az iratok, a tájékoztatók elvesztek az államigazgatás útvesztőiben, és közben a védelmi eljárást is újra kellett indítani - jegyezte meg keserűen Farkas József. A gép ötlete azonban nem hagyta nyugodni, a készüléket azóta tovább is fejlesztette. - Látván a saját kollégáim munkáit, erre a találmányra máig lenne kereslet, ám napjainkra egyszerűen elfáradtam - tette hozzá.

Évtizedek óta dolgozik reggeltől estig, az univerzális keverőgép fejlesztése immár több mint egymillió forintot emésztett fel a családi kasszából. - Még a kilencvenes években lett volna gyártókapacitás a gépre, ám a cég megszűnt, az elvégzett fejlesztések miatt pedig újra kell kezdeni a hercehurcát - mondta a rumi férfi. Friss hír azonban, hogy a gép gyártására éppen a napokban lett jelentkező, akivel Farkas József már megkezdte az együttműködést.

- Lassan elszállnak az évek, nincs erőm tovább harcolni - mondta Farkas József. Megjegyezte: azt azonban még szeretné látni, hogy az általa kitalált géppel itthon dolgozzanak kollégái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!