Gazdaság

2016.12.22. 10:56

Már 4 ezer alatt a vasi álláskeresők száma – Tíz faluban nincs munkakereső

Megyei körkép – Egy év alatt mintegy hétszáz fővel csökkent a munkanélküliek száma Vas megyében, igaz, közben a munkaképes korú lakosság 2 ezer fős csökkentést mutat. A november végi adatokat ismertette a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

Bakos Ágnes

Kevéssel, de 4 ezer alá csökkent a regisztrált munkanélküliek száma Vas megyében. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat most közzétett adatai szerint 3987 álláskereső van Vas megyében. Ezek a novemberi záró adatok és az idén megjelent utolsó statisztika, hiszen a december végi álláskeresési statisztikák majd csak a jövő év elején jelennek meg.

A mostani vasi álláskeresői létszám 2,25 százalékos relatív munkanélküliséget jelent, vagyis a munkaképes korú lakossághoz arányítva az álláskeresők számát. Az aktív lakosság most 177 ezer 418 fő Vas megyében.

Egy évvel korábban többen voltunk: a tavaly november végi adatsorban 179 ezer 461 munkaképes korú Vas megyei lakossal számolt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. Akkor 4665-en voltak regisztrált munkanélküliek, ezzel 2,6 százalékos volt a relatív mutató.

A jó arányhoz nagyban hozzájárulnak azok a falvak, amelyben egyetlen álláskereső sincs, jelenleg tíz ilyen település van Vas megyében.

Az egyik Nemesmedves: ott 19 munkaképes korú lakosból egy sem regisztrált álláskereső. Hegyhátszentmártonban 44, Kerkáskápolnán 49, Répceszentgyörgyön 64 a munkaképes korú lakosok száma – senki nem regisztrált munkanélküli.

Zsennyén 68, Lócson 75, Nagymizdón 83, Nemesládonyban 84 fős az idei utolsó adatok szerint a munkaképes korú lakosság – nincs köztük regisztrált álláskereső. A legjobbnak Mesterházán és Csánig településen számít a nulla százalékos mutató: előbbi településen 102, utóbbiban pedig 249 a munkaképes korú lakosok száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!