Gazdaság

2017.01.03. 18:55

Ebből önellátók vagyunk - A világ termelésének alig egy-két százalékát adják a magyarok

Körkép - A világ méztermelésének 1-2 százalékát állítja elő Magyarország. Ebben ön- ellátók vagyunk.

Vas Népe

Évente mintegy 1,2-1,5 millió tonna közötti mennyiségre tehető a világon megtermelt méz mennyisége. A legnagyobb méztermelő ország Kína, melyet az Európai Unió, Törökország, Argentína, Ukrajna és az Egyesült Államok követ. Kína méztermelése évi 350-400 ezer tonna közé tehető, Törökország és Argentína egyenként 80 ezer tonna körüli mézzel járul hozzá a termeléshez. Az Európai Unió évente 200 ezer tonna körüli mézet termel, ami a világon előállított méz teljes mennyiségének 10-15 százaléka.

Az unión belül a legnagyobb arányban a vegyes virágmézet állítják elő. A fajtamézek között az akácméz a legmeghatározóbb, melynek csaknem teljes mennyiségét három uniós ország, Magyarország, Bulgária és Románia termeli. Az unióban megtermelt méz 85 százalékát közvetlenül a háztartások fogyasztják. A magyarországi éves mézelőállítás 15-22 ezer tonnára tehető, ez a világtermelés alig 1-2 százaléka. A világ méztermelésében rendszerint a 18-20. helyet foglaljuk el. Az Európai Unión belül ugyanakkor a negyedik legnagyobb méztermelők vagyunk. A sorban Spanyolországot, Franciaországot és Németországot követjük. Rajtunk kívül nincs még egy olyan ország az Európai Unión belül, amely saját mézfogyasztását önállóan biztosítani tudja.Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!