Gazdaság

2017.01.05. 19:10

2017 is a fejlesztések éve lesz Szombathelyen

Szombathely - 2017-ben kezdetét vehetik azok a szombathelyi fejlesztések, melyek a Területi Operatív Programban (TOP) valósulhatnak meg. Eddig 8 milliárd forint érkezett meg.

Vas Népe

Évindító sajtótájékoztatót tartott dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, aki két alpolgármesterével, Illés Károllyal és Molnár Miklóssal beszélt a következő időszakban megvalósuló beruházásokról. A városvezető elmondta: három finanszírozási formája van a fejlesztéseknek, vannak, amelyek saját erőből valósulhatnak meg, a Modern Városok Program szintén számos támogatást biztosít, és a most aktuális Területi Operatív Programról sem szabad elfeledkezni, ez utóbbi az EU-s források felhasználását hivatott szolgálni. Hangsúlyozta: soha nem volt még ilyen jó helyzetben a város, hiszen 2011 óta egyetlen forint hitelt sem vett fel az önkormányzat. - Minden, ami a városban történt, saját erőből, kormányzati segítséggel, központi pályázatoknak köszönhetően valósulhatott meg, és most ismét jelentős fejlesztési lehetőségek előtt állunk - hangzott el.

Illés Károly, dr. Puskás Tivadar és Molnár Miklós a tájékoztatón Fotó: Szombathelyi önkormányzat

A TOP a 2016-2020 közötti EU-s források lehívását segíti, 8 milliárd forint már megérkezett a város számlájára. Intézményi felújítások, a bel- és csapadékvíz-védelmi rendszer fejlesztése, út-felújítás, iparterület fejlesztése várható 2017-ben, de megkezdődhet a kórházzal szembeni területre tervezett új egészségügyi alapellátó központ építése is. Illés Károly fejlesztésekért felelős alpolgármester elmondta, hogy az elmúlt két év az előkészítések időszaka volt, 2016 végén pedig már sikerült megkötni a projektekkel kapcsolatos támogatási szerződéseket.

Az alpolgármester ismertette az idén megvalósuló beruházásokat. A Csodaország, a Bokréta, valamint a Százszorszép bölcsődékben indulhatnak el felújítási, fejlesztési munkálatok, de nem szabad elfeledni az Aréna utcai óvoda komplex felújítását, a Benczúr, a Gazdag Erzsi, a Mesevár, a Szivárvány, a Vadvirág, a Mocorgó, a Hétszínvirág, a Micimackó és a Margaréta óvodák fejlesztését. A projektek között szerepel több egészségügyi intézmény, az Agora és a Neumann iskola energetikai korszerűsítése is. Megvalósul a szociális városrehabilitáció második üteme, és az útfelújítás, csapadékvíz-elvezetés területén is eredmények várhatók.

Molnár Miklós költségvetésért felelős alpolgármester megerősítette: a város pénzügyi helyzete stabil.

- Egy fillérrel nem költöttünk többet annál, mint amennyi pénzünk volt, és semmilyen kiadással kapcsolatos kötelezettséget nem hozunk át az előző évről - foglalta össze, hozzátéve, hogy a fejlesztéseknél feltétel, hogy a fedezet rendelkezésre álljon, ennek a folyamatnak a vége a kétéves előkészítést követő támogatási szerződések aláírása. Beszélt arról is, hogy 500 millió forint alatti projekteknél megérkezett a támogatás teljes összege, míg ezen összeghatár felett ötven százalékot lehetett lehívni. Szólt arról is, hogy az önkormányzaton túl két projektnek a Szova Zrt. a kedvezményezettje: a Sárdi-ér és az ipari park fejlesztésére csaknem 500-500 millió forint megérkezett, és a Távhő megújuló energiákkal kapcsolatos beruházására szánt összeg is rendelkezésre áll. 750 millió forint támogatásból és 56 millió forint önerőből valósulhat meg a korábbi Epcos-központ fejlesztése, mely lehetővé teszi később a terület teljes hasznosítását. Ez kiegészül két szakszövetség támogatásával, így az épületblokk fejlesztéséhez további 150 millió forint áll majd rendelkezésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!