Gazdaság

2017.02.07. 14:25

Kevés sertéshúst eszünk

Körkép - Támogatandónak tartja a szakminisztérium a hazai sertéságazatot. Növelnék a sertéshús fogyasztását is.

Turbók Attila

Alacsony sertésszám, koncentrálódó feldolgozópiac és több esetben szürkülő húspiac jellemzi az ágazatot Magyarországon. A kormány néhány éve elfogadott sertésstratégiájának eredményeként az Földművelésügyi Minisztérium (FM) álláspontja szerint az ágazat végre növekedési pályára állt. E kijelentés talán a koncentrálódó feldolgozóipar mellett is igaz, a dunántúli húsipar csak a kaposvári és újabban a pápai gyárra korlátozódik. Utóbbiról úgy hírlik, az új tulajdonos némileg felfuttatta a termelést. Ide kívánkozik, hogy a legújabb gigavágóhíd, a mohácsi már tesztüzemben működik. A korábbi években tapasztalható sertésszám csökkenés megállt, néhány éve pedig folyamatosan növekszik az egyedszám. Napjainkban már több mint 3 millió hazai sertésről beszélhetünk, a cél pedig a 7 milliós egyedszám belátható időn belüli elérése.

Szakmai berkekben úgy tudják, a szaktárca az ágazat szereplőivel együttműködve a sertéságazatot az agrárium meghatározó tényezőjévé tenné, hogy szerepe lehessen a gazdasági növekedés élénkítésében, az exportpiacok bővítésben, a magyar élelmiszeripar reorganizációjában, a munkahelyteremtésben, a belföldi piacok visszaszerzésében és a helyi gazdaságfejlesztésben.

Ehhez a fogyasztás növelése mellett természetesen az állomány növelése is szükséges: A sertéshús fogyasztása például az elmúlt 20 évben a felére csökkent, és ma évente 23-25 kilogramm sertéshúst fogyasztunk fejenként. Az ágazat szereplői 2020-ig - a mostani uniós költségvetési időszak végéig - öt kilogrammal szeretnék növelni Magyarországon a sertéshúsfogyasztást, ami évente, fejenként átlagosan egy kilogrammnyi emelést jelentene.

Információink szerint a szaktárca kiemelt figyelmet fordít a sertéságazatra, amely közvetlen uniós támogatásban nem részesül. Az állatjóléti támogatásra - az unió által is engedélyezett - 9,1 milliárd forintos maximális keretösszeget biztosít a minisztérium, valamint tovább folytatódhat a közelmúltban indított anyakoca állatjóléti támogatás is, amelyre 8,62 milliárd forintot különítettek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!