Gazdaság

2017.02.26. 17:20

Imába szőtt tragédiák - A kommunizmus áldozatai előtt tisztelegtek

Csepreg - Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében emlékezett az áldozatokra.

Cseszkó Tamás

Pénteken este emlékeztek a kommunista diktatúrák áldozataira Csepregen, a programot a helyi önkormányzat szervezte. A megemlékezésen részt vett dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, Vlasich Krisztán polgármester, Hárominé Orbán Erika alpolgármester, a képviselő-testület tagjai, intézményvezetők, valamint a helyi civil egyesületek, szervezetek tagjai is.

Az emlékestet dr. Kondora Bálint nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy ma, amikor 27 éve élhetünk egy független, szabad országban, kötelességünk újra és újra számbavenni a magyarság történelmi tapasztalatait, és imáinkba szőni minden olyan tragikus pillanatot, amelyhez hasonlók soha nem történhetnek velünk.

Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke a Petőfi Sándor Művelődési Központban
Fotó: Cseszkó Tamás

- Háborúk, elűzetések, diktatúrák, holokauszt, gulág, etnikai és társadalmi tisztogatások, a pokol megannyi földi áldozata irtotta testünket és lelkünket, roppantotta össze gerincünket, darabolta országunkat, rabolta el gyermekünket, szeretteinket, gyalázták hitünket, emberi méltóságunkat, gyengítették a végsőkig erőnket - folytatta az alelnök.

- És most mégis itt vagyunk, és emlékezünk az elpusztítottakra, a vörös terror áldozataira, az első figyelmeztetésre, amely a 20. század elején rádöbbenthetett volna bennünket, hogy megálljt kell parancsolni minden olyan tév-eszmének és minden olyan törekvésnek, amely önnön lényegünktől, embervoltunk alapvető attribútumaitól foszt meg minket. Hiszen a kommunizmus olyan társadalmi rendet jelent, ahol az individum nem létezik többé, csak a rend embertelensége.

Dr. Kondora Bálint hozzátette, azok, akik a kommunizmus áldozatainak emléknapján szerte e hazában emlékeznek, legbelül hordozzák a soha ki nem törölhető gyászt, a keserűséget, mert hagytuk, hogy a magyar és magyar közé ékelődjék a szégyen.

Az alelnök kiemelte: gyermekeink, unokáink kérdőre tágult szemében látjuk az ösztönzést, hogy végre szembe kell nézni a múlt tabuival, tisztázni kell a tisztázatlanságokat.

- Legyen világos végre, hogy ki a valódi pribék és ki a valódi áldozat, ki az üldöző és ki az üldözött! Nagyapáink tudták, hogy visszanyert szabadságunk és elismert emberi méltóságunk olyan alapvető feltételei emberlétünknek, amelyek nélkül nem lehet és nem is érdemes élni. Őket e felismerés mártírsorsa kötelezte. Bennünket életre kötelez. Örök ébrenlétre és éberségre - mondta beszéde végén az alelnök.

A beszéd után a SZMSZC Nádasdy Tamás Közgazdasági, Informatikai, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium két diákja, Bujtás Roland és Varga Krisztián szavalt, Neuliszt Anikó tanár pedig zongorakíséret mellett énekelt. Közösen elevenítették fel a halál árnyékában töltött perceket. Ezt követően a Farkas Sándor Egylet olvasóköri csoportja (Tóthné Takács Tünde, Németh Anna, Frank Jenőné, Haizler Ákos és Haizler Ákosné, Horváth Katalin) egy versekből, prózákból álló összeállításban idézték fel a múlt borzalmait, emlékezve az áldozatokra. A közreműködők színvonalas műsora több jelenlévő szemébe is könnyeket csalt.

Ezt követően a csepregi fegyveres ellenállás mozgalom emléktáblájánál koszorúkkal rótták le tiszteletüket az emlékezők az áldozatok előtt, majd a megemlékezés mécseseit helyezték el a II. világháborús emlékműnél. Elsőként dr. Kondora Bálint, Vlasich Krisztián és Hárominé Orbán Erika hajtott fejet a hősök emléke előtt, majd a Fidesz-MPSZ, az intézmények és a helyi szervezetek képviselői rótták le kegyeletüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!